KIMONO ZA PONETI: Izložba Katarine LJubinković – Zorkić u "Singidunumu"

V.V.S.

05. 04. 2021. u 15:14

U GALERIJI “Singidunum” (od 8. do 21. aprila) biće otvorena izložba “Kimono za poneti” Katarine Ljubinković – Zorkić.

КИМОНО ЗА ПОНЕТИ: Изложба Катарине Љубинковић – Зоркић у Сингидунуму

Promo

Izliožba je inspirisana ovim tradicionalnim japanskim odevnim predmetom,koji je u 5. veku preuzet iz kineske kulture odevanja. Kinezi retko koriste kimono u današnje vreme, dok se u Japanu zadržala tradicija nošenja kimona u nekim prilikama, naročito u vreme venčanaja-mlada nosi svečani i specijalno izrađen kimono za tu priliku. Kod ceremonije pijenja čaja, komono je neizostavni deo odežde, a nose ga u tim prilikama i muškarci i žene.Muškarci tradicionalno nose kimono tamnih boja, uglavnom crni, a žene puštaju mašti na volju i nose najrazličitije varijante kimona, kako u boji, tako i po specifičnom obliku… - navodi se u najavi izložbe.

Katarina Ljubinković Zorkić, rođena u Beogradu (Srbija) 1955.godine.Završila Školu za industrijsko oblikovanje, odsek grafike, u Beogradu 1975.godine i School Of Classical Chinese Painting u Bangkoku, Thailand 1988.godine, u klasi profesora Lim Iao (Lim Eow).Osim slikarstva, bavi se ilustracijom i likovnom opremom knjiga, časopisa, kataloga, plakata.Samostalno izlagala dvadeset puta u zemlji i inostranstvu i učestvovala na preko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trostruki je dobinik godišnje nagrade za slikarstvo ULUPUDS-a (1993. 1995. i 2000), nagrade za slikarstvo Filip Moris 2004. kao i petnaest otkupnih nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja