MAJSTOR PORTRETA: Postavka povodom godišnjice galerije Nikole Koke Jankovića

M. A. K.

12. 12. 2020. u 08:10

PRVU godišnjicu rada Galerije Nikole Koke Jankovića, osnovane u okviru kragujevačkog Narodnog muzeja, a u kojoj je od ove godine smešten i centar Srpske akademije nauka i umetnosti u ovom gradu, obeležiće nesvakidašnja "izložba na otvorenom".

МАЈСТОР ПОРТРЕТА: Поставка поводом годишњице галерије Николе Коке Јанковића

Foto Legat Nikole Jankovića

Od danas, pa sve do 12 marta, u staklenom aneksu Galerije biće predstavljena reprezentativna postavka skulptura "Akademici u delima Nikole Jankovića", čiji je autor Katarina Babić, viši kustos - istoričar umetnosti.

Jedan od najznačajnijih predstavnika realističkog pristupa u jugoslovenskoj skulpturi posle 1950. godine, ostavio je dela rodnom gradu, a ona su svoj novi život, pre godinu dana, otpočela u za njih specijalno izgrađenom arhitektonskom zdanju.

- Tokom sedam decenija dugog umetnikovog stvaralačkog veka njegova ekspresija kretala se od mimetičkog, preko analitičko-sintetičkog do modernog izraza koji su se međusobno preplitali najčešće bez jasnih granica - ističe se u najavi postavke.

- Prema mnogim ocenama, Janković važi za jednog od najvećih portretista 20. veka.

UŽIVO I NA INTERNETU

SADRŽAJ izložbe biće dostupan uživo u Galeriji, ali i na zvaničnom internet sajtu i društvenim mrežama ove institucije. O postavci će govoriti vajar Zdravko Joksimović, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Ovom prilikom biće izloženo deset skulptura iz zbirke Legata Nikole Koke Jankovića, od kojih će neka od najznačajnijih ostvarenja biti prvi put pred publikom, poput portreta Branislava Nušića, Vlade Veličkovića, Mihaila Valtrovića, Tihomira Ostojića, Jovana Cvijića i Milutina Milankovića:

- Ovi portreti kreću se u širokom spektru od senzualnih do desenzibilizovanih i geometrizovanih ploha, od previše uglačanih do ekspresivnih površina, sve u cilju prikazivanja prirode modela i njihovih emotivnih stanja - poručuju iz Galerije Nikole Koke Jankovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)