POGLED ISKOSA: Umetnost i vino; Vinogradareva kuća, Topola, novembar

Dejan Đorić

03. 11. 2020. u 18:08

Ove godine se tradicionalno u Vinogradarevoj kući, na Oplencu, u Topoli, do 3. novembra održava izložba "Umetnost i vino", pod pokroviteljstvom Udruženja vinara Šumadije.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Уметност и вино; Виноградарева кућа, Топола, новембар

Milan Miletić “Vinogradarka“

Reč je o jednoj od najboljih izložbi koja okuplja slikare, vajare i po kojeg primenjenog umetnika, kakve se sve manje organizuju u Srbiji, koju prati kvalitetan katalog i dve nagrade Stručnog žirija i publike. Vino je izraz bliskosti čoveka i zemlje, sunca i ljudskog rada, od sunca je grožđe slatko, a likovni stvaraoci prepoznaju i izražavaju tu solarnu suštinu.

Ove godine ih je 27 a ima ih i koji izlažu vinorele, akvarele od vina. Uobičajeno uvodni tekst u katalogu piše istaknuti kritičar, a sada je po drugi put angažovana Jasna Opavska, mlađa slikarka, koja odlično piše i slika. Njen prilog o ovoj likovnoj smotri naslovljen je "Recept sreće čuvan milenijumima", sa motom iz Novog zaveta - "Uzmite i pijte". Čitamo u njenom tekstu o suštinskom određenju ove izložbe: "Ideja Nebojše Savovića Nesa, poznatog srpskog vajara u kamenu i organizatora u kulturi, bila je da ustanovi izložbu elitnog karaktera kao prateći sadržaj Sajma šumadijskih vina u Topoli.

Izabirajući umetnike, Nes se vodio kriterijumom tradicionalnog kvaliteta, kao epitetom kojim se diči i svako od organizatora iz Udruženja vinara Šumadije. Savović svake godine osvežava jezgro redovnih učesnika ove manifestacije novim imenima srpske likovne scene, kao izazovom koji savremenost nameće tradiciji, ne dopuštajući joj da postane dosadna i samodovoljna."

Na izložbi učestvuju veliki slikari srpske figuracije poput Vase Dolovačkog, dobitnika Nagrade publike za 2019. godinu, i Slavka Krunića, koga je prošle godine nagradio Stručni žiri. Sa vinskom tematikom predstavljeni su i drugi značajni umetnici kao Predrag Peđa Milošević, Saša Montiljo, Slobodanka Rakić Šefer, Jasna Opavska i Bisenija Tereščenko.

Ona je među najboljim srpskim mozaičarima, a sada je otkrivamo i kao sjajnu slikarku, sigurnog i izgrađenog stila. Slika Miloša Lazića prikazuje ga isto kao jednu od novih zvezdi srpske figuracije. Glavna ličnost ovogodišnje smotre "Umetnost i vino" je slikar Milan Miletić. Jedan je od istaknutih majstora srpske figuracije kraja dvadesetog i prve polovine dvadeset prvog veka, uvek pouzdan i kvalitetan u radu. Možda je samo njemu i još nekolicini uspelo da u sedmoj deceniji zadrže kvalitativna svojstva svog slikarstva. Miletić se ostvaruje na najteži način, delom u kome se odmah uočavaju anatomske, kolorističke, perspektivne i kompozicione greške.

Veliki majstor kamernog formata i minijature, uvek je među najvrednijima na ovoj izložbi, pa ga je Stručni žiri nagradio kao najboljeg ovogodišnjeg izlagača. Reč je o slikaru, crtaču, ilustratoru i strip crtaču, rodonačelniku srpskog magičnog realizma, čiji je opus predstavljen i u obimnoj monografiji objavljenoj 2016. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri