UMETNOST FOTOGRAFIJE: Slobodan Moca Marinković o "Lirska poezija"

M. N. M.

27. 10. 2020. u 19:19

SLIKA "Lirska poezija" je i metaforična i simbolična, jer predstavlja kombinaciju minijaturne knjižice ruskog pesnika i pevača Vladimira Visockog, visibabu kao nežan beo cvet kojim započinje proleće, i crveno zrnce, pomalo stidljivo skriveno, koje asocira na srce.

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Слободан Моца Маринковић о Лирска поезија

Foto privatna arhiva

Svi ovi elementi ukazuju na ovaj, jedini mogući naslov. Jer, tu su lirski stihovi Visockog, visibaba, kao simbol buđenja proleća, ali i nastanka nove ljubavi, zeleni listovi, koji daju svežinu i metaforički označavaju mladost, i malo, jarkocrveno "srce", koje je večni simbol ljubavi.

Ovim rečima dr Slobodan Marinković, profesor anatomije sa blistavom karijerom i pasionirani fotograf, opisuje ovu fotografiju, i dodaje:

- U eri nove tehnološke revolucije i izražene individualnosti i alijenacije, ovakve slike jesu mentalno i emotivno osveženje, poziv na estetiku, na lepotu večne prirode, na bezgranično kreativni ljudski duh, i na nastavak ili začetak nove ljubavi, koja će nas preneti u svet lepote življenja, mašte i najdivnijih emocija - i koja će nas, bar na trenutak, odvojiti od nehumane robotizovane realnosti koju smo sami stvorili.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)