POSLEDNJU NAGRADU DOBIO POLA SATA PRE SMRTI: Neobičan sled sudbine - o njemu je Paskaljević posebno lepo govorio

I.Mitić

25. 09. 2020. u 22:00

VEST o smrti Gorana Paskaljevića stigla je nepunih pola sata nakon što je na otvaranju 13. Leskovačkog internacinalnog festivala filmske režije(LIFFE) i zvanično saopšteno da mu je pripala najviša nagrada ove filmske smotre „Živojin Žika Pavlović“ koja se dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

ПОСЛЕДЊУ НАГРАДУ ДОБИО ПОЛА САТА ПРЕ СМРТИ: Необичан след судбине - о њему је Паскаљевић посебно лепо говорио

Foto A. Stevanović

Publika je velikim aplauzom pozdravila ovu odluku organizatora festivala, a imala je i priliku da se podseti njegovog obimnog i izuzetnog stvaralaštva. Vest o smrti jednog od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma šokirala je domaćine i goste leskovačkog festivala.

- Potpuno sam šokiran ovom tužnom vešću. Radio sam sa njim i kao glumac i kao producent i svaki put je to bilo veliko zadovoljstvo. Goran je bio izvrstan reditelj. Veoma kooperativan. Sa glumcima je radio mekano, lako. Ništa na silu. Svojim velikim delom nas je veoma uspešno predstavljao u svetu. Bio je divan čovek i reditelj. NJegov odlazak je zaista veliki gubitak za srpsku kinematografiju – rekao je glumac Lazar Ristovski koji je sinoć otvorio leskovački filmski festival.

Tokom svečane ceremonije je saopšteno da je Paskaljević u Parizu imao „blažu hiruršku intervenciju“ i da se posle nje oseća dobro. Međutim, izostalo je njegovo planirano obraćanje putem video poruke, pa se Goran Paskaljević poslednji put javnosti obratio porukom koja je pročitana publici u Leskovcu.  

- Živojin Pavlović nije samo moj prijatelj već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo, koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bi izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime – naveo je čuveni reditelj u svojoj poruci.

Goran Paskaljević je iza sebe ostavio više od 30 dokumentarinih i 18 igranih filmova, a mnoga njegova ostvarenja su dobila prestižne nagrade na domaćim i filmskim festivalima u svetu. Muzej moderne umetnosti „MOMA“ u NJujorku(2008) i Britanski filmski institut u Londonu(2010) priredili su retrospektivu Paskaljevićevih filmova, a naš čuveni reditelj odlikovan je i francuskim Ordenom umetnosti i književnosti(2007).

NJegova poslednja nagrada, na festivalu LIFFE u Leskovcu, stigla je gotovo istovremeno sa vešću o njegov smrti.     


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)