FESTOVIH 50 VELIČANSTVENIH: U Skupštini grada dodeljene plakete povodom pola veka FEST-a

R. Radosavljević

23. 09. 2020. u 16:55

PEDESET godina od kada je 23. septembra 1970. odlukom o formiranju Saveta osnovan Međunarodni filmski festival FEST, svečano je obeleženo u Skupštini grada ceremonijom "Festovih 50", i dodelom 50 plaketa pojedinacima koji su doprineli da naš "festival festivala" postigne svetski ugled.

ФЕСТОВИХ 50 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ: У Скупштини града додељене плакете поводом пола века ФЕСТ-а

Foto Ž. Knežević

O značaju Festa, njegovom uticaju na našu publiku i reputaciju koju je tokom proteklih pola veka doživeo u svetu podsetili su Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Fest je jedna od najznačajnijih tradicija u Beogradu, i ovo je prilika da se podsetimo svih ljudi koji su dali značajan doprinos kako bi Fest značio ono što jeste - izjavio je Vesić ističući da će Cebef u narednom periodu uraditi digitalizaciju svih materjala sa Festa kako bi sačuvali uspomene na naš najznačajniji festival.

Među doajenima filma koji su posthumno nagrađeni plaketama su osnivač Festa Milutin Čolić, kultni reditelji Dušan Makavejev, Aleksandar Saša Petrović, članovi inicijativnog odbora Festa, tadašnji potpredsednik Skupštine grada Beograda Milan Vukos, kao i Dejan Đurković, Slobodan Novaković, kritičari Bogdan Tirnanić Tirke, Nebojša Đukelić, Dinko Tucaković, Nebojša Popović, scenarista Gordan Mihić, dizajner Slobodan Mašić (autor logotipa Festa), reditelji Predrag Golubović, Ljubomir Radičević, Vuk Pavlović, kao i Miloš Miša Paramentić, Donka Špiček, Vojislav Voki Kostić...

Plaketa Festovih 50 dodeljene su i Petru Volku, prvom Izvršnom direktoru festivala, rediteljima Goranu Paskaljeviću, Emiru Kusturici, Bori Draškoviću, Srdanu Goluboviću, prevodiocu Kosti Carini, Radoslavu Raletu Zelenoviću, publicistima i filmskim kritičarima Milanu Vlajčiću, Božidaru Zečeviću, Bori Anđeliću, prevodiocu Kosti Carini, direktoru Jugoslovenske kinoteke i umetničkom direktoru Festa Jugoslavu Panteliću, nekadašnjem selektoru Festa Ivanu Karlu, novinarkama Sandri Perović i Dubravki Lakić, producentu Miroslavu Miši Mogoroviću, dugogodišnjoj koordinatorki službe za goste Festa Darji Bajić...

Sa najviše aplauza je ipak ispraćeno uručenje plakete Pavlu Laziću Pajčetu, legendarnom Kino-operateru Festa od 1971. godine, koji je imao tu privilegiju da pusti i vidi sve filmove tokom pola veka ovog festivala.

U ime svih nagrađenih okupljenima se se obratili Iva Čolić, unuka Milutina Čolića, i Miroljub Mića Vučković koji je kao umetnički direktor i selektor najduže vodio Fest.

ULICA MILUTINU ČOLIĆU, TUCAKOVIĆU...

VESIĆ je juče najavio da će već u oktobru biti doneta odluka da osnivač Festa Milutin Čolić dobije svoju ulicu u Beogradu, a takođe i Milan Vukos i Dinko Tucaković, zbog svega što su uradili za svetsku afirmaciju naše kulture i našeg grada. Zamenik gradonačlenika je takođe najavio i veći budžet za Fest iz gradske kase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest