PRVI RESAVAC NAGRAĐEN ZA SATIRU: Teme nalazim u svom poslu, a ideju zabeležim na papir

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 09. 2020. u 13:32

NENAD Necić iz Svilajnca, ovogodišnji dobitnik nagrade „Radoje Domanović“ za ukupan doprinos satiri u poslednjoj deceniji, sinoć je svojim ugrađanima predstavio romane „Najezda pacova“ i „Park kajmana“ u svilajnačkom Centru za istraživanje „Resava“.

ПРВИ РЕСАВАЦ НАГРАЂЕН ЗА САТИРУ: Теме налазим у свом послу, а идеју забележим на папир

Foto Z. Gligorijević

Diplomirani pravnik i zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini prvi je Resavac koji je dobio ovu prestižnu nagradu za najteži žanr u književnosti – satira.

- Moram da priznam da teme nalazim u svom poslu, jer se svakodnevno srećem sa raznim situacijama. Ideju zabeležim na papir, pa je razrađujem kroz roman, a koristim i razne karaktere ljudi, koje takođe upoznajem preko svog posla. Dobar deo ideja proizilazi iz svakodnevnog života, mog senzibiliteta da stvari posmatram drugačije od „običnih ljudi“, ali i zahvaljujući umetničkom genu koji sam nasledio od oca Dragana. Veliki utisak na mene je ostavio i strip „Alan ford“, koji sam čitao u mladosti, jer sam se uvek nosio mišlju da napišem umetničko delo koje će podsećati na tu vrstu humora i situacije koje se pojavljuju u stripu – kaže Necić.

On dodaje da satira znači ismejavanje i omalovažavanje devijantnih pojava u ponašanju pojedinaca, ljudske mane, opis društvenih pojava, sa ciljem njihovog otklanjanja i izgrađivanja boljeg i uspešnijeg stanja u društvu i ulepšavanje sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a