VEĆA BINA, NOVIH 280 SEDIŠTA: Počela rekonstrukcija čuvenog bioskopa “Kruševac”

S. Babović

21. 08. 2020. u 13:14

BIOSKOP “Kruševac” građen davne 1967. godine u narednih 45 dana trebalo bi da dobije potpuno novu adaptiranu bioskopsku salu, najavljeno je u petak u Kulturnom centru Kruševac.

ВЕЋА БИНА, НОВИХ 280 СЕДИШТА: Почела реконструкција чувеног биоскопа “Крушевац”

Foto: S. Babović

Filmski centar Srbije finansira radove koji su krenuli ove nedelje sa nešto više od 6,6 miliona dinara, a obimno sređivanje neće uključiti samo vredan mural “Pesma Životu” našeg poznatog umetnika Lazara Vujaklije (1914-1996), budući da je delo restauirano 2013.godine.

- Sredstva koje smo dobili od FCS namenjena su zameni sedišta u partnernom delu bioskopske sale, zameni poda i proširenje bine, što će nam omogućiti i da ugostimo veće foklorne ansamble-napominje Violeta Kaplarević, direktorka KCK.

Foto: S. Babović

- Sala će imati više koridora i biće organizovana u skladu sa svim potrebnim standardima,što podrazumeva i nešto manji broj sedišta, odnosno - 280. Naši sugrađani koji imaju lepu kulturu odlaska u u bioskope, uživaće sigurno u mnogo prijatnijem ambijentu. Ulaganja u digitalizaciju tek predstoje.

Bioskopi ne rade od dana kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje, a bioskop “Kruševac” je 2019. godine zabeležio posetu 24.120 ljudi. Posebna atrakcija ovog prostora je  dragoceni mural,koji je nastao iste godine kada je i počela gradnja bioskopa.

Foto: S. Babović

Koloritne figure savremene srpske umetnosti čiji je ovaj autor upečatljiv predstavnik, prostiru se na 16, odnosno 6,5 metara na unutrašnjem zidu bioskopa.

Foto: S. Babović

Teško je oštećen 1973.godine u vreme zemljotresa na Kopaonika, a nastala pukotina kasnije je i nestručno konzervirana. Delo su stručnjaci iz Kraljeva i Beograda uspeli da spasu pravom restauracijom pre 7 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna