VEK OD SMRTI POETE: Prvi put Grad Kikinda obeležava "Dane Dušana Vasiljeva"

Рада Шегрт
Rada Šegrt

27. 03. 2024. u 06:40

U SARADNjI sa ustanovama kulture Grad Kikinda je prvi put organizovao "Dane Dušana Vasiljeva" kako bi obeležio stogodišnjicu njegove smrti.

ВЕК ОД СМРТИ ПОЕТЕ: Први пут Град Кикинда обележава Дане Душана Васиљева

Foto: Grad Kikinda

Tim povodom u Narodnom muzeju priređena je izložba "Čitanje Vasiljeva", u Narodnoj biblioteci "Jovan Popović" održan je okrugli sto o temi "Dušan Vasiljev i njegovo doba 1914-1918", u Narodnom pozorištu u utorak je odigrana predstava "Oblaci" koja govori o životu ovog prerano preminulog pesnika.

Svečana akademija povodom veka od smrti Vasiljeva biće održana večeras u pozorištu, kada će biti uručena i književna nagrada "Dušan Vasiljev", koju je za 2023. dobio dr Milan Micić za knjigu priča "Čudo u Banatu".

Priznanja mladim piscima

OBELEŽAVAJUĆI stogodišnjicu smrti Dušana Vasiljeva, Gimnazija u Kikindi, koja nosi ime pesnika, raspisala je literarni konkurs za gimnazijalce iz cele Srbije za najbolje prozne i poetske radove. Tema je bila stih "Dajte meni još samo šaku zraka i malo bele jutarnje rose" ili neki drugi iz poezije Vasiljeva. Među 59 pristiglih radova, prvu nagradu osvojila je Tisa Felbab, kikindska gimnazijalka, drugu Petra Pavlović iz beogradske Filološke, a treću Filip Vlašković iz Užičke gimnazije.

Foto: Narodni muzej Kikinda

Izložba "Čitanje Vasiljeva"

Dušan Vasiljev je značajni ekspresionistički pesnik, koji je živeo u epohi Velikog rata, u vreme nestanka Austrougarske i stvaranja Kraljevine SHS, crtanja nove banatske granice i pojave komunizma u Banatu. O uticaju tog vremena na život i delo mladog pesnika, na okruglom stolu, govorili su istoričari iz Kikinde, Novog Sada i Temišvara.

- Rat je mnogo uticao na Dušana Vasiljeva, budući da je sa nepunih 17 godina otišao na front, doživeo traumatična iskustva i oboleo od tuberkuloze. Stradanje i uništenje presudno su uticali i na njega kao ličnost i na njegovo apokaliptično viđenje sveta, što se ogledalo i u njegovim delima - ocenio je Srđan Sivčev, istoričar iz Kikinde.

Foto: R. Šegrt

Bista pesnika ispred gimnazije u Kikindi

Vasiljev je rođen u Velikoj Kikindi 1900. godine, školovao se u rodnom gradu i Temišvaru gde se porodica bila preselila i gde je istovremeno sa pohađanjem nastave radio i kao pisar. Fakultet je upisao u Beogradu, ali je morao da prekine studije, pa je završio pedagoški kurs. Nakon toga radio je u Čeneju kao učitelj, a u tom gradiću se i oženio. Bio je mobilisan u vojsku, ali je zbog bolesti otpušten. Umro je vrlo mlad, 1924. godine, a sahranjen je na Melinom groblju, gde mu je otac Kosta podigao nadgrobni spomenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu