U NARODOM MUZEJU DO KRAJA NEDELJE: Od starog Egipta do Dositeja

M.A.K.

31. 01. 2024. u 16:44

U MUZEJU Vuka i Dositeja, u četvrtak, 1. februara od 18 do 19 časova biće organizovano autorsko vođenje kroz izložbu "Dositejev dolazak u Beograd.

У НАРОДОМ МУЗЕЈУ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Од старог Египта до Доситеја

Foto promo

Nedavno otvorena postavka prati poslednju etapu životnog puta Dositeja Obradovića, od njegovog dolaska u Beograd 1807. do smrti 1811. godine. Na izložbi će biti predstavljeni eksponati iz zbirke Muzeja Vuka i Dositeja koji nisu, ili su do sad retko izlagani - portreti, arhivska građa - prepiska iz Zemuna i Beograda, likovna dela, fotografije objekata u kojima je Dositej boravio u Beogradu, ali i arhivska građa vezana za obeležavanje sto godina od Dositejeve smrti (fotografije spomenika iz 1914. godine, program svečanosti povodom otkrivanja spomenika, program svečane predstave i banketa). Prvo vođenje kroz izložbu održaće muzejski savetnik Miodrag Tomić.

A u Narodnom muzeju, u subotu 3. februara u 12 časova, muzejska savetnica edukator Ivana Minić, održaće stručno vođenje "Staroegipatska zbirka Narodnog muzeja", dok će u 18 časova saradnik Vojin Narančić upoznati poserioce sa srpskim srednjovekovnim fresko-slikarstvom, tumačeći sadržaj, karakteristike i razvoj fresaka od vremena Stefana Nemanje, do kraja vladavine kralja Milutina.

Kao prateći program izložbe "Između trpeze i sofre. Metalne posude od XIII do XIX veka u zbirkama Narodnog muzeja Srbije", u subotu od 13 do 14.30, pranirana je radionica za mališane od pet od sedam godina, "Bogatstvo i raskoš metalnih posuda", koju će voditi Ivana Minić, muzejski savetnik edukator.

U nedelju 4. februara u podne, na programu je koncert "Romantizam u klavirskoj muzici ruskih i nemačkih kompozitora", sa delima Čajkovskog, Skrjabina i Šumana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave