IGRAO JE KAO JUNAK IZ NARODNE PESME: Uoči premijere dokumentarca "Dule Savić... a u Londonu muk"

Marina Mirković

22. 08. 2023. u 18:14

ISTORIJSKI gol koji je utišao londonski "Hajberi", opisan u engleskoj knjizi "Tehnika i taktika fudbala" kao primer za izvođenje poluvoleja, gol koji je i legendarni menadžer Mančester junajteda Mat Bezbi proglasio "najengleskijim" - uveo je Duleta Savića u legendu.

ИГРАО ЈЕ КАО ЈУНАК ИЗ НАРОДНЕ ПЕСМЕ: Уочи премијере документарца Дуле Савић... а у Лондону мук

Promo

Fudbaler je dobio posvetu u pesmi Prljavog inspektora Blaže, a sam trenutak kada je, zahvaljujući umešnosti našeg fudbalera, lopta završila iza leđa čuvenog golmana Peta Dženingsa prerastao je u mit - dovoljan za antologijsku scenu iz filma "Munje". "A u Londonu muk!", ta nezaboravna replika Glogovca našla se i u naslovu dokumentarca o Dušanu Saviću i trenutku kada je Crvena zvezda (tri minuta pre kraja) eliminisala "tobdžije", filmu rediteljke Branke Bešević Gajić koji je upravo ovih dana započeo svoj život diljem prostora tadašnje Jugoslavije - u kojoj o tom trenutku iz 1978. znaju i pričaju i oni koji tad nisu bili ni rođeni.

Jedan od protagonista dokumentarca nagrađenog za doprinos sportu na festivalu u Vrmdži, veliki reditelj Emir Kusturica, u filmu o Duletu Saviću, prisećajući se neustrašivog juriša Crvene zvezde na čuveni Arsenal kaže: "Dule je učinio nemoguće mogućim, što je životni ideal uopšte".

Kusturica, za "Večernje novosti", Savića opisuje kao retkog sportistu koji je iskoristio bar 90 odsto svojih fizičkih predispozicija i koji se baš uvek nalazio na mestu sa kog se sa sigurnošću daje gol:

- Harizmatičan, igrao je kao neki junak iz narodne pesme a ne kao utrenirani igrači efikasnog fudbala današnjice. Nije bilo lopte koja se od njega nije odbila i završila u mreži. Maradona, Dule, takvih više nema - to su romantični junaci a ne kao ovi koji danas počinju u osmoj godini po nalogu i deo su efikasnog gladijatorskog fudbalskog sveta.

Naslovni junak dokumentarnog filma "Dule Savić... A u Londonu muk", koji će festivalsku premijeru u Srbiji doživeti ovog četvrtka na Zlatiboru, kaže da je u dogovoru sa rediteljkom radio sve, počev od prve klape u njegovom rodnom Ubu do izbora sagovornika, jer on "najbolje zna ko mu je u životu i koliko značio i ko najviše zna o tim zbivanjima kao učesnik i svedok".

- To o čemu se govori u filmu je samo jedna sekvenca iz mog života - kaže Savić, za "Novosti". - Dobro je što ostaje zapis o vremenu i ljudima koji su nešto značili, a Dule Savić, Crvena zvezda i jugoslovenski fudbal u to vreme jesu značili nešto. Kod mene nema nostalgije iako se rado sećam tog vremena što je i normalno, bio sam mlad i radio ono što najviše volim, igrao fudbal za svoju Zvezdu. Radujem se tim sećanjima, ali ne treba kukati za prošlim vremenima, danas jeste sve drugačije i jeste nekada bilo lepo, ali i svaki novi dan je lep.

Govore u filmu i Duletovi prijatelji i oni iz "neprijateljskog" dresa, a pesnik i akademik Matija Bećković o samom trenutku kada se stadionom na kome je više od 40.000 ljudi "prolomio" najpre taj poslovični muk a potom i skandiranje "Duuule Duuule" - trenutku kojim je, i po mišljenju rediteljke, Savić zadužio celu jednu generaciju.

Ekipa

REDITELjKA kaže da je producent Oliver Paunović došao na ideju da rade film o ovom istorijskom trenutku za naš fudbal, a uz nju su do kraja bili i direktor fotografije Nikša Malić Katanić i montažer Boban Rajković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)