ČETIRI DANA SABOROVANJA: U Kraljevu se od 16. do 19. avgusta održava 32. Žički duhovni sabor

G. ĆIROVIĆ

07. 08. 2023. u 17:30

ŽIČKI duhovni sabor „Preobraženje 2023“ na kojem će “Žičku hrisovulju”, kao najviše saborsko priznanje, ove godine primiti pesnik Ljubivoje Ršumović „za poeziju sa kojom su uzrastali mnogi naraštaji našeg i detinjeg naroda“, održaće se 32. put, od 16. do 19. avgusta, u Kraljevu i srednjovekovnom manastiru Žiči.

ЧЕТИРИ ДАНА САБОРОВАЊА: У Краљеву се од 16. до 19. августа одржава 32. Жички духовни сабор

G.Šljivić

Nakon svečanog otvaranja u Narodnom muzeju u Kraljevu, prve saborske večeri biće otvorena izložba „Jovan Dučić svom milom Trebinju“, dok će se ovogodišnji laureat kraljevačkoj publici predstaviti naredne večeri u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“. O njegovom pesničkom delu govoriće Vladimir Dimitrijević i Branko Stevanović.

- Naučno-kritički skup na kojem će eminentni poznavaoci savremene srpske poezije izložiti svoje radove o Ršumovićem stvaralaštvu koji je prethodnih godina zbog korone bio pomeren za oktobar, ponovo je vraćen u dane saborovanja. Tako će ovaj okrugli sto u biblioteci biti održan 18. avgusta – kaže Jasna Marković, direktorka NB „Stefan Prvovenčani“.

 

G.Šljivić

 

Istog dana, u sklopu programa „Književnost i mladi“ sa kraljevačkim gimnazijalcima družiće se pesnici Milica Špadijer, Radoslav Milenković, Aleksandra Jovanović, Roland Orčik iz Mađarske i Tomas Calapatis iz Grčke, dok je za vreme održavanja Žičkog duhovnog sabora u Narodnom muzeju planiran dvodnevni naučni simpozijum „Publicistika u razvoju društva i države“.

A, na sam dan Preobraženja, 19. avgusta, uz prigodnu svečanost pod svodovima srednjovekovnog manastira Žiče, ovogodišnji Laureat Ljubivoje Ršumović primiće iz ruku gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića najviše saborsko priznanje - “Žičku hrisovulju“ sa preobraženjskom ikonom.

PREOBRAŽENjE - PESNICI

NOĆ uoči Preobraženja, u okviru tradicionalnog pesničkog programa u dvorištu „Adžića kuće“ svoje stihove govoriće pesnici – Slađana Bažalac, Aleksandra Jovanović, Đorđe Kuburović, Radoslav Milenković, Miloje Radović, Živojin Rakočević i Milica Špadijer, a u sklopu programa „Versopolis“ Roland Orčik i Tomas Calapatis.

O LAUREATU

OVOGODIŠNjI dobitnik „Žičke hrisovulje“ Ljubivoje Ršumović rođen je 1939. godine u selu Ljubišu na Zlatiboru. Školovao se u rodnom selu, Čajetini, Užicu i u Beogradu gde je diplomirao na Filološkom fakultetu. Objavio je više od stotinu pesničkih i proznih naslova, većinom za decu, ali i za odrasle - od zbirke „Ma šta mi reče“ do najnovijeg izbora patriotske poezije „Rodoljubivojeve pesme“.

Dobitnik je svih domaćih priznanja u književnosti za decu i više uglednih međunarodnih nagrada. Kao telvizijski autor ostvario je više od šest stotina dečjih emisija, kao i dokumentranih programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)