HRISOVULJA LJUBIVOJU RŠUMOVIĆU: Saopšten laureat Žičkog duhovnog sabora "Preobraženje 2023"

G. ĆIROVIĆ

25. 05. 2023. u 13:03

Tradicionalno na Spasovdan, žiri Žičkog duhovnog sabora “Preobraženje 2023” koji će se ove godine po 32. put održati u Kraljevu i manastiru Žiči, saopštio je da se ovogodišnja “Žička hrisovulja”, kao najviše priznanje Sabora, dodeljuje pesniku Ljubivoju Ršumoviću „za poeziju sa kojom su uzrastali mnogi naraštaji našeg i detinjeg naroda“.

ХРИСОВУЉА ЉУБИВОЈУ РШУМОВИЋУ: Саопштен лауреат Жичког духовног сабора Преображење 2023

G.Šljivić

- Ljubivoje Ršumović je koliko pesnik za decu, toliko i narodni pesnik. Biti narodni pesnik ne znači biti pesnik za širinu i množinu, nego znači biti pesnik u osnovi i pesnik po širini. U moderno doba svet detinjstva uveden je u kulturni prostor kao nova povlašćena oblast koja upućuje da ispod kulturnih slojeva, nagomilanih i teških, još uvek obitava ona prvobitna, otkrivajuća i otkrivenjska reč koju razumeju svi, bez razlike - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju žirija koji su činili prošlogodišnji laureat Rade Tanasijević, Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Ana Gvozdenović i predsednik Dragan Hamović.

G.Šljivić

 

Ovo značajno književno priznanje koje podrazumeva unikatnu “zlatopečatenu povelju” i ikonu Preobraženja biće, takođe tradicionalno, uručeno dobitniku na sam dan Preobraženja Gospodnjeg - 19. avgusta, pod svodovima Spasove crkve u srednjovekovnom manastiru Žiči.

Uz književne večeri i druge kulturno-umetničke manifestacije tokom Sabora, poeziji laureata biće posvećen i zbornik radova sa “okrulog stola” književnih kritičara koji se takođe održava u okviru „Preobraženja 2023“.

O LAUREATU

OVOGODIŠNjI dobitnik „Žičke hrisovulje“ Ljubivoje Ršumović rođen je 1939. godine u selu Ljubišu na Zlatiboru. Školovao se u rodnom selu, Čajetini, Užicu i u Beogradu gde je diplomirao na Filološkom fakultetu. Objavio je više od stotinu pesničkih i proznih naslova, većinom za decu, ali i za odrasle - od zbirke „Ma šta mi reče“ do najnovijeg izbora patriotske poezije „Rodoljubivojeve pesme“.

Dobitnik je svih domaćih priznanja u književnosti za decu i više uglednih međunarodnih nagrada. Kao telvizijski autor ostvario je više od šest stotina dečjih emisija, kao i dokumentarnih programa.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)