U SLAVU KOMEDIJE: Festival u Jagodini posle tri godine pauze opet pred publikom

Z. Gligorijević

14. 01. 2023. u 13:00

PREDSTAVE koje će biti prikazane na ovogodišnjem 49. festivalu "Dani komedije" u Jagodini više nisu ograničene sezonski, festival će dobiti regionalni karakter, a biće imenovani umetnički direktor i Umetnički savet festivala.

У СЛАВУ КОМЕДИЈЕ: Фестивал у Јагодини после три године паузе опет пред публиком

"Neki to vole vruće" Foto Narodno pozorište Niš

Ovo su novine ovogodišnjeg festivala smeha, koji će, posle tri godine pauze, biti održan od 20. do 27. marta - rekla je na konferenciji za novinare direktorka Kulturnog centra u Jagodini Zorica Stojinović.

Ona je dodala da će festival objediniti sve ono najbolje što je izvedeno u srpskim pozorištima od poslednjeg festivala. U susret jubilarnom, 50. festivalu, cele naredne godine u Kulturnom centru u Jagodini biće održavani razni programi, kako bi se pola veka smeha u Jagodini obeležilo kako i dolikuje.

- Selekcija koju sam najavio pre tri godine, nije moguća, jer neke od predstava koje su tada bile na scenama, skinute su sa repertoara matičnih pozorišta, neke postoje formalno, neke naprosto ne izazivaju tu vrstu pažnje, a dogodile su se nove premijere i predstave koje su žive. Zato sam se ove godine opredelio za živi teatar. Živo pozorište, koje se dešava u pozorištima Srbije, savremena komedija i raznovrsnost komediografskog izraza bili su osnovni kriterijumi ove selekcije - ocenio je umetnički direktor i selektor festivala "Dani komedije" Nebojša Bradić.

Nebojša Bradić, Zorica Stojinović i Aleksandar Milosavljević Foto Z. Gligorijević

Član Umetničkog saveta festivala "Dani komedije", pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Saša Milosavljević naveo je da se pozorišna Srbija i te kako uželela ovog festivala, "jer su Jagodinci odlični domaćini, vole pozorište, ali i zbog toga što je to jedini žanrovski profilisan festival u Srbiji, koji se bavi komedijom, veoma specifičnim žanrom".

"Čista kuća" Foto Atelje 212

- Kada gledamo komediju, čini nam se da je sve jako lako i jednostavno. Zapravo, komedija je najteži žanr. Publiku možete da nasmejete kada se na sceni kreveljite, psujete ili pričate gluposti. Ali, to je smeh na "prvu loptu", koji publika zaboravi. Za ozbiljnu komediju potrebno je mnogo truda, znanja i uvažavanja dramskog teksta, da bi se proizveo onaj smeh, koji ji blizu onoga što se dešava u tragediji, katarzi. Da vas stomak zaboli od smeha, da plačete od smeha, a da se posle dva-tri sata pitate čemu ste se smejali - izjavio je Milosavljević.

Foto Z. Gligorijeić

ZAPAŽENE GLUMAČKE KREACIJE

Izbor predstava karakterišu "veoma profilisani i jasni rediteljski koncepti u realizaciji klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i produkcijska izvrsnost odabranih pozorišta".

Jagodinci će tako biti u prilici da vide predstave "Neki to vole vruće" Narodnog pozorišta Niš, "Čista kuća" Sare Rul Ateljea 212, "Tartif" u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, In the Great Narodnog pozorišta Sombor, "Sitnice koje život znače" u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEORT-a i Centra za kulturu Tivat, "Izbiračica" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Ubistvo u Orijent ekspresu" pozorišta "Boško Buha" i "Terapija" Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)