EKSKLUZIVITET U VREMENU ZABRANA: Održan "Kustendorf klasik"

N. Janković

23. 10. 2022. u 00:29

Međunarodni muzički festival „Kustendorf klasik“, ovaj put jednodnevni, održan je u subotu u Mokroj gori, a važan muzički događaj obeležio je nastup čuvenog ruskog pijaniste Borisa Berezovskog u punoj „Prokletoj avliji“.

ЕКСКЛУЗИВИТЕТ У ВРЕМЕНУ ЗАБРАНА: Одржан Кустендорф класик

Kustendorf

Na repertoaru umetnika koji je svrstan u među pet najznačajnijih pijanista ovog milenijuma bila su dela Šostakoviča, Rahmanjinova, Prokofjeva i Betovena.

Na festivalu su nastupili i mladi talentovani muzičari iz Srbije, zatim pijanisti Andrej i Nikola Blagovčanin iz beogradske Muzičke škole „Stevan St. Mokranjac“, kao i Pjevačka družina Svetlane Spajić.

Događaj je sam po sebi bio ekskluzivan, jer je u vremenu zabrane na svetskim scenama nametnute ruskim umetnicima, publika uživala u nastupu jednog od najvirtuoznijih pijanista današnjice.

- Posle osam-devet godina od kako smo osnovali festival shvatili smo da je naš uticaj malignog karaktera. Iako to nema logike pošto smo mi jedina institucija koja sa ruskom korporativnom silom ima mali festival na kom deca razmenjuju svoja muzička iskustva. I u ogromnom području fikcije koju stvara Zapad izgleda da je taj maligni uticaj u sferi osećanja - rekao je Kusturica otvarajući festival.

On je naglasio da je festival, između ostalog, i jedina srpsko-ruska institucija koja ostvaruje vezu između dva naroda na nivou učenika srednjih muzičkih škola.

Ispričao je i kako se na Mokroj Gori pojavio klavir u trenutku kad se gradilo selo, podsetivši da je to bio poklon pokojnog ministra kulture Ivana Tasovca. Kasnije su, kako je dodato, na toj sceni nastupali najbolji ruski i svetski umetnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije