GOST ANJIDOHO: Peta sezona "Poezije uživo"

B. Đ.

11. 10. 2022. u 12:21

POZNATI afrički pesnik Kofi Anjidoho, ovogodišnji dobitnik "Zlatnog ključa Smedereva", otvoriće svojim nastupom peti ciklus programa "Poezija uživo!", koji organizuje Radio Beograd 2 u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca.

ГОСТ АЊИДОХО: Пета сезона Поезије уживо

Foto: Promo

Anjidoho će govoriti svoje stihove u Kolarčevoj zadužbini u subotu, 15. oktobra, u 19 časova, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2.

Kofi Anjidoho je jedan od najpoznatijih savremenih svetskih pesnika, profesor je univerziteta u Gani, pisac, kritičar i esejista. U pesničkom radu sa elementima multimedijalnosti, Kofi Anjidoho na poseban način spaja tradiciju svog jezika sa evropskim i svetskim kulturološkim i književnim vrednostima. U njegovoj poeziji otkriva se čudesna telesnost i živost za kojom ponekad čezne moderna evropska umetnost.

Doktorirao je na Univerzitetu Teksas, Ostin, SAD. Dobitnik je počasnog doktorata univerziteta u Glazgovu. Član je mnogih udruženja za proučavanje afričke umetnosti i dobitnik visokih međunarodnih nagrada i priznanja.

Posebnost pesničkog tona Kofija Anjidoha ogleda se u preobražaju svih vrednosti na koje se oslanja, od afričke tradicije predaka, koju ne shvata linearno, do svetskih glasova velikana kao što su V. B. Jejts i T. S. Eliot. Posebno mesto u njegovoj poeziji zauzima estetika zvuka, od muzike, pesme, do reči i glasa koji se dodeljuju stvarima, prirodi, pojavama i ljudima.

U ovogodišnjem, petom ciklusu programa "Poezija uživo!", u Koarčevoj zadužbini, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2, nakon Kofija Anjidoha, svoje večeri imaće Matija Bećković (19. novembra), Đorđe Matić (10. decembra), Milena Marković (21. januara), Đorđo Sladoje (18. februara), Nikola Vujčić (25.marta), Ljubomir Simović (22.aprila), Marija Knežević (13. maja) i dobitnici nagrade "Timočka lira", koju dodeljuje Radio Beograd 2 na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu (17. juna).

Ulaznice za program "Poezija uživo!" ljubitelji poezije i slušaoci Radio Beograda 2 moći će da preuzmu na blagajni Kolarčeve zadužbine, dve nedelje pre početka svakog programa.

- Ciklus večeri "Poezija uživo!" je program koji spaja kvalitetnu poeziju i skoro stogodišnju tradiciju Radio Beograda i Kolarčeve zadužbine sa tehnološkim mogućnostima koje ima samo naša kuća. Ovim programom želimo da pružimo jedinstvenu priliku ljubiteljima poezije iz naše zemlje, regiona i drugih delova sveta da čuju uživo, na našem radio-programu, kako najčuveniji pesnici govore svoje stihove. Osim tog jedinstvenog, neprocenjivog zadovoljstva, važnost ovih programa je i u tome što se snimci svake od ovih večeri nalaze u Zvučnom arhivu Radio Beograda, koji predstavlja možda najdragoceniju riznicu našeg kolektivnog sećanja. I ne samo to. Radio Beograd 2 će iduće godine, u saradnji sa PGP RTS, u sklopu obeležavanja 65 godina našeg programa objaviti set od tri kompakt-diska sa odabranim segmentima nekih dosadašnjih večeri u programu "Poezija uživo!" - kaže, za "Novosti", Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2.

BONUS VIDEO: SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)