MOKRANJČEVI DANI U NEGOTINU: Novosadski kamerni hor pobednik Natpevavanja

S. M. J.

11. 09. 2022. u 13:33

NOVOSADSKI kamerni hor pod upravom Božidara Crnjanskog pobednik je Natpevavanja horova 56. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ У НЕГОТИНУ: Новосадски камерни хор победник Натпевавања

Foto: S.M.Jovanović

Novosadski kamerni hor, osnovan 2013. godine, predstavio se na Natpevavanju horova 56. "Mokranjčevih dana" u Negotinu delima Monteverdija, Golovanova, Griga, Hogana, ali i Mokranjčevim "Kozarom", s obzirom da propozicije nalažu da se obavezno izvede i jedno od  dela rodonačelnika srpske muzike.

Hor iz Novog Sada, istakli su članovi žirija, prof. dr Sonja Marinković, selektorka Festivala, Aleksandra Vrebalov, kompozitor i dr Katarina Stanković, dirigent, pokazao vrhunske domete u mnogim aspektima izvođenja programa, donoseći iz kompozicije u kompoziciju neki novi izvođački kvalitet.

- Moram da kažem da je zaista bilo uzbudljivo. Imali smo jedan intenzivan period pripreme, kao i nesumnjivo svaki ansambl koji se večeras takmičio i koji se zapravo potrudio da se prikaže u najboljem mogućem svetlu. Doneli smo naš program koji smo vredno pripremali i preko leta i tokom ove međupauze i zaista imamo jedan veoma specifičan i lep osećaj večeras na ovoj sceni negotinskog Doma kulture. Iako ova sala ponekad, možda, deluje neinspirativno, večeras je imala neku posebnu čar i posebnu dopadljivost tako da mislim da je sve pevače inspirisala da budu što bolji, a mi smo imali tu sreću da večeras zaista opevamo na jednom veoma visokom nivou svoj program i da osvojimo najviše priznanje večeras -  prve su impresije dirigenta pobedničkog hora Božidara Crnjanskog.

Nagradu za najbolje izvođenje Mokranjčevog dela, njegove Heruvimske pesme, dodelio je Srpskom crkveno pjevačkom društvu „Bogoljublje“ iz Doboja, pod upravom Ljubice Timanović. Banjalučkom Kamernom horu „Kerubini“ kojim je dirigovao Dušan V. Urošević pripala je nagrada za tragalački odnos prema horskom repertoaru, dok je Omladinskom mešovitom horu „Simonida“ iz Beograda, pod upravom Jelice Čukarić pripala plaketa za muzikalnost ansambla i za najperspektivnijeg mladog dirigenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)