ŽIVOT GA NIJE MAZIO: Žan-Luj Trentinjan, glumac koji je obeležio epohu

Goran ČVOROVIĆ - od stalnog dopisnika: Pariz

21. 06. 2022. u 15:00

KADA je, posle nepune dve godine braka, saznala za strasnu vezu svog supruga Žan-Luja Trentinjana, koga je upoznala na časovima glume kod Tanje Balašove, sa nadolazećom zvezdom Brižit Bardo, glumica Stefan Odran je odlučila da se razvede. To je samo jedna od ljubavnih epizoda slavnog francuskog glumca koji je nedavno preminuo u 91. godini.

ЖИВОТ ГА  НИЈЕ МАЗИО: Жан-Луј Трентињан, глумац који је обележио епоху

Foto IMDb

Žan-Luj i Brižit su se upoznali na snimanju filma "I Bog... stvori ženu" reditelja Rožea Vadima. Ironijom sudbine, Vadim, koji je tada bio suprug Brižit Bardo, sam je birao glumačku ekipu i, tako, suparnika koji će i njemu razoriti brak. U početku između Trentinjana i Bardo nije bilo glumačke energije, pa je Vadim morao da ih podstakne.

Koliko je bio uspešan u tome, pokazuje i činjenica da je ubrzo došlo do ekstaze.

- Imajući u vidu da sam bila prirodna u svojim ljubavnim scenama sa Žan-Lujem, na kraju sam ga, prirodno, zavolela. Osećala sam sveobuhvatnu strast prema njemu - napisala je mnogo kasnije u svojim memoarima BB.

Vadim je priznao da je sve svreme snimanja filma strepeo da ga Brižit ne napusti. To se, ipak, dogodilo. Bardo i Trentinjan su se uselili u dupleks u aveniji Pol Dumer u Parizu. Ali, idila je kratko trajala. Glumac je iz vojničke kasarne, gde se ubrzo preselio, posumnjao da ga BB vara sa - Žilberom Bekoom. Žilber i Brižit upoznali su se na snimanju novogodišnjeg programa za 1958. godinu i proživeli kratak i pasionirani flert.

Brižit Bardo je priznala da je u svom životu imala dve velike ljubavi, glumce Samija Freja i Žan-Luja Trentinjana, ali da nije od njih posle imala nikakve vesti, jer "ne može da bude prijateljica sa ljudima u koje je bila ludo zaljubljena."

Tokom snimanja filma "Voz" 1973. godine, Trentinjan je doživeo i strasnu vezu sa Romi Šnajder. Prekinuta je posle tri meseca, zbog čega je slavna glumica očajavala. Trentinjan je odlučio da ostane sa suprugom, rediteljkom Nadin Markon, s kojom se venčao 1961. i imao troje dece - Mari (rođena 1962) Polin (1969) i Vensana (1973). Očigledno je trudnoća s trećim detetom prevagnula.

Nadin je kasnije napustila Žan-Luja, koji se 2000. venčao sa reli vozačicom Mari-An Hefner (78). I sam je bio strasni ljubitelj automobilskih trka koje su mu, uz vinograde i proizvodnju vina, bile paralelne ljubavi s glumom.

Slamao je ženska srca, ali je život slamao njegovo. Kćerka Polin mu je preminula sa samo deset meseci, dok je snimao film "Konformista" u Rimu. Pravu porodičnu tragediju doživeo je kada je 2003. kćerku Mari, glumicu, nasmrt pretukao njen tadašnji momak pevač Bernar Kanta. Trentinjan je bio spreman da se ubije. Spasio ga je film. Pre nekoliko godina je oboleo od raka grla, ali je odbio da se leči.

Kao glumac trijumfovao je u teatru, a na filmskom platnu ostavio upečatljiv trag u više od 130 rola. Učestvovao je u stvaranju i takvih remek-dela kao što je "Z" Koste Gavrasa. U vitrini priznanja ima "Zlatnu palmu", "Srebrnog medveda", "Cezara".

- Bio sam bolesno sramežljiv i verovatno sam zbog toga želeo da postanem glumac, da bih mogao da se izrazim kroz druge likove - priznao je jednom prilikom.

Ostaće zauvek zapamćena njegova scena, uz kultnu melodiju "Šabadabada", na plaži u Dovilu, u zagrljaju sa Anuk Eme, u filmu "Jedan čovek i jedna žena" iz 1966. godine.

- Bili su postavljeni zvučnici, veoma loši, koji su emitovali muziku, onu koju čujemo u filmu, a za nas dvoje to je zaista bilo magično. Poveli su nas muzika i more - opisao je ovu scenu glumac "isposnički strog, hinotičnog pogleda koji je ostao misterija i za samoga sebe", kako su ga ovih dana opisivali francuski mediji.

Vratio se na film 2012. godine. Uz veliko ubeđivanje austrijskog reditelja Mihaela Haneke koji je pisao scenario baš za njega, pristao je da zaigra u ostvarenju "Ljubav", zbog čega je dobio "cezara".

- Ovo je možda prvi put da sam bio zadovoljan kada sam se video - priznao je glumac.

Izuzetan lik

POVODOM smrti Žan-Luja Trentinjana reagovao je i francuski predsednik Emanuel Makron i istakao izuzetni lik koji je pratio živote Francuza. Makron je naglasio fantastični umetnički talenat i blagi glas koji su kroz decenije obeležili francuski film, poručivši da je njegovom smrću zatvorena jedna stranica u francuskoj kinematografiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu