BEOGRADSKI ''MINUT'': Celokupan prostor MSU od danas će ugostiti izložbu slavnog Austrijanca Ervina Vurma

M. A. K.

07. 04. 2022. u 09:41

OD stotinu samostalnih izložbi globalno priznatog austrijskog skulptora Ervina Vurma, održanih širom sveta, postavka "Jedan minut zauvek", koja će danas u 13 časova biti otvorena u beogradskom Muzeju savremene umetnosti je, kako ocenjuje njen kustos i umetnikov višedecenijski saradnik Žerom Sans - jedna od najobimnijih i najsloženijih.

БЕОГРАДСКИ МИНУТ: Целокупан простор МСУ од данас ће угостити изложбу славног Аустријанца Ервина Вурма

Ervin Vurm, Žerom Sans i Marijana Kolarić / Foto B. Janjić

Zato je i njena realizacija, istakla je na konferenciji za novinare direktorka MSUB, Marijana Kolarić (takođe kustos izložbe), bila veliki izazov: trebalo je "pobediti" zgradu, na čijih je pet nivoa prikazan presek svega što je ovaj likovni stvaralac radio od devedesetih godina i slavnih "jednominutnih skulptura", do danas.

- Imate divan muzej, koji se odmah po otvaranju, šezdesetih godina prošlog veka, prema programima koje je održavao, svrstao među vodeće institucije u svetu, ne zaostajući za Parizom ili Njujorkom - rekao je Vurm, kome je upravo ovo zdanje na Ušću bilo inspiracija za jedan od eksponata, potpuno novi rad u glini, a koji sa još nekoliko "performativnih skulptura" (kako ih zove), čini segment posvećen modernizmu u srpskoj arhitekturi. - Verujem da će moja izložba ljudima predstaviti radove koji će ih dirnuti, pomeriti, naterati na razmišljanje. Verujem da umetnost postoji zbog publike, čak i "Mona Liza", ako stoji u podrumu, ne znači ništa.

Zbog toga je, kaže, zahvalan što mu je u Beogradu omogućeno da predstavi širok spektar dela, iz različitih perioda karijere. Jedinstvenost postavke, naglasio je Žerom Sans je što objedinjuje prošlost i sadašnjost, individualno i zajedničko, ali i neprestano iznenađuje:

- Vurm je jedan od retkih umetnika koji iznova promišlja značaj skulpture u današnjoj umetnosti. Čitav njegov rad bavi se transformacijom. On u svoj rad unosi životnost. Između njegove umetnosti i života ne postoji razlika.

Nijedan od Vurmovih radova, naglasio je slavni francuski istoričar umetnosti, nije u potpunosti finalizovan, već je u stalnoj fluktuaciji, stalno otvoren za tumačenja.

Neposredno pre ove beogradske, Vurm je nedavno otvorio izložbu u Parizu, a u ovoj godini predstavio se u Beču, Belgiji i Palm Biču.

UČESTVUJU I POSETIOCI

NA izložbi koju će otvoriti ministarka kulture Maja Gojković, uz "jednominutne skulpture", sa kojima je stekao međunarodno priznanje, moći će da se vide i "Debeli automobil", "Debela kuća", segment rada "Uska kuća", ali i džinovska tunika, jedno od poslednjih dela, predstavljeno u Beču, uoči izbijanja korone.

- Izložbu Vurma smo izabrali jer ona od posetilaca ne očekuje da budu puki posmatrači, već aktivni učesnici kokreatori - objasnila je direktorka MSUB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović