"STRIMING" RAT ZA OSKAR: Večerašnja, 94. dodela zlatnih statueta u Los Anđelesu pokušava da vrati gledanost sa nekoliko novina

Ana Popadić

27. 03. 2022. u 12:00

PROŠLOGODIŠNjA ceremonija dodele Oskara zabeležila je najmanju gledanost u istoriji, sa svega 10,4 miliona ljudi koje je zanimao ovaj prenos.

СТРИМИНГ РАТ ЗА ОСКАР: Вечерашња, 94. додела златних статуета у Лос Анђелесу покушава да врати гледаност са неколико новина

"Kralj Ričard", Foto IMDB

Iako je održana u senci pandemije, sa restrikcijama, maskama i kovid-pravilima, organizatori su proteklih meseci tragali za receptom koji će 94. dodelu Oskara učiniti dvostruko gledanijom, a da li će u tome uspeti saznaćemo posle večerašnjeg prenosa (RTS 1 od 02.00).

Ova noć u LA "Dolbi teatru" mogla bi da donese mnogo "prvih" pobeda. Po svim procenama, najvažniji Oskar, za najbolji film, ove godine dobiće jedan striming servis. Iako je na početku sezone dodele nagrada "Netfliksova "psihološka vestern drama The Power of the Dog Džejn Kempion slovila za apsolutnog favorita (što se i potvrdilo s rekordnih 12 nominacija u svim najvažnijim kategorijama), u finišu trke prestigla je skromna porodična priča CODA (skraćenica za dete koje odrasta u porodici gluvih) rediteljke Sijan Heder. Većina filmskih profesionalaca prednost daje ovom drugom, iza kojeg stoji drugi striming servis, Epl TV, "zbog nepretenciozne ali dirljive priče koju svi vole".

The Power of the Dog, Foto IMDB

Trijumf jednog od ova dva ostvarenja doneo bi prvog Oskar za najbolji film striming servisima i tako ispisao nove stranice filmske istorije. Istovremeno, Džejn Kempion ili Sijan Heder postale bi prve žene sa zlatnom statuetom za najbolji film. Najviše nominacija posle The Power of the Dog dobio je SF film "Dina" Denisa Vilneva, ukupno 10, ali kritičari mu predviđaju maksimalno pet nagrada, uglavnom za tehničke kategorije.

Oskar za režiju će, čini se, biti najmanje uzbudljiva kategorija, jer su kritičari, a i ranije dodeljene nagrade različitih udruženja složni - Džejn Kempion je bez premca! Slična situacija je i u kategoriji za glavnu mušku ulogu, gde dominira Vil Smit kao otac Serene i Venus Vilijams u drami "Kralj Ričard". Najveća neizvesnost vlada među glumicama, gde se za Oskar za glavnu žensku ulogu nadmeću Nikol Kidmen, Olivija Kolman, Kristen Stjuart, Penelope Kruz i Džesika Čestejn. Kritičari blagu prednost daju "sveprisutnoj i najslikanijoj u medijima" Džesiki iako je njen film The Eyes of Tammy Faye prošao prilično nezapaženo.

Coda, Foto IMDB

I Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu na početku sezone bio je "rezervisan" za Kodija Smit-Mekfija (The Power of the Dog), ali je gluvonemi Troj Kotsur osvojio srca publike i kritike za film CODA i sada važi za favorita.

Po sedam nominacija dobili su "Belfast" čuvenog Keneta Brane i rimejk mjuzikla West Side Story slavnog Stivena Spilberga, ali u trci za važnije Oskare nemaju mnogo šansi.

Najbliža zlatnoj statueti je Arijana Debouz za sporednu žensku ulogu u Spilbergovom rimejku, čime bi postala druga Latinoamerikanka sa Oskarom, posle Rite Moreno, koja je nagradu dobila za istu ulogu u originalnom filmu.

U kategoriji animiranog filma favorit je Diznijev "Enkanto", dok su za najbolji strani film kritičari podeljeni između norveškog kandidata "Najgora osoba na svetu" i japanskog Drive My Car.

Ceremoniju će voditi tri dame - Ejmi Šumer, Redžina Hol i Vanda Sajks. Na bini će svoje pesme nominovane za Oskar izvesti Bijonse i Bili Ajliš. Zvanice će i ove godine morati da pokažu dokaz o vakcinaciji, kao i negativne testove na kovid, ali će crvenim tepihom i u sali sedeti bez maski.

Američki mediji poslednjih dana najavljuju mogućnost da će se u TV prenosu dodele Oskara video-porukom obratiti ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, što ne iznenađuje jer je rusofobija dominantna u Holivudu.

West Side Story, Foto IMDB

NAGRADA PUBLIKE

DA bi prenos učinili zanimljivijim i kraćim, organizatori su odlučili da osam nagrada dodele pre programa uživo, što je naišlo na velike proteste filmskih radnika, ali nije pomoglo.Još jedna novina biće dodela "nagrade publike" što je, primećuju cinici, način da se organizatori dodvore mlađoj, "blokbaster" generaciji.

DžEKSONU ZA ŽIVOTNO DELO

AMERIČKI glumac Semjuel L. Džekson, jedan od omiljenih glumaca reditelja Kventina Tarantina, dobio je kasno preksinoć počasni Oskar za životno delo.

Tamnoputi 73-godišnji glumac proslavio se u filmovima "Petparačke priče", "Umri muški" i u trilogiji "Ratovi zvezda", a do sada je imao samo jednu nominaciju za Oskar, za ulogu u filmu "Petparačke priče".

Počasni Oskar na istoj ceremoniji je dobila norveška zvezda Liv Ulman koja se u svetu proslavila 1967. godine ulogom u filmu "Persona" slavnog Ingmara Bergmana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)