PESMA TUMAČ DOBROG VINA: Dušku Novakoviću uručena nagrada "Podrum Radovanović"

D. B. M.

14. 02. 2022. u 22:04

NA svečanosti u Krnjevu pesniku Dušku Novakoviću uručena je nagrada "Podrum Radovanović" koju tradicionalno dodeljuje ova vinarija za ukupno književno delo.

ПЕСМА ТУМАЧ ДОБРОГ ВИНА: Душку Новаковићу уручена награда Подрум Радовановић

Foto Privatna arhiva

Obrazloženje je pročitala Vida Ognjenović, predsednik žirija koja je istakla:

- Novaković je na samom pesničkom početku odbio šarmantnu lakoću i zvučnu glagoljivost. Nije se nasukao na obavezu da se njegova pesma sviđa svakom, da bude bezazlena, zabavna i ljupka. Daleko od izveštačene razbarušenosti i nameštenog osmeha, on piše otvoreno, zabada prst u oko svemu što je lažno, hrabro gazeći svojim putem, pa maker to bila i staza varke, kako bi rekao njegov davni direktni pesnički predak, Tin Ujević. Vođen upravo tom Ujevićevskom baladičnom smelošću, svojom pesmom istovremeno i raskiva i sastavlja, podržava i ismeva, iskazuje i poriče i tako natpevava i stvarno i nestvarno, bivše i sadašnje, moguće i izmišljeno. Da bi otvoreno svemu tome pesnički u lice rekao... "Sve prolazi, sve prolazi, pa ipak možda ostane samo prava, svevideća i sveznajuća Pesma kao tumač dobrog vina..."

Držeći besedu o vinu, slavodobitnik je rekao:

- Mnogi, vino, stavljaju pre svih drugih potreba, čak i pre potrebe za vodu. Naš epski junak Kraljević Marko davao ga je svom konju Šarcu, kad zanemoća od galopa, ako narodne pesme ne lažu, a ne lažu. Pio sam ga i ja, pio sam ga raznog i iz raznih podneblja. Pio sam i bela i tamna, ona crna i ružičasta, a neka od njih služena su i u moju čast, u kristalnim čašama na koktelima i prijemima povodom neke nagrade.

Miodrag Radovanović, vlasnik vinarije, uručio je povelju Novakoviću uz koju ide i bure najboljeg vina. Glumac Mrđan Ognjanović kazivao je pesme laureata, a operski pevač Ronaldo Braus iz Rovinja otpevao je nekoliko srpskih pesama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a