DANI BELOG MARKOVIĆA U LAJKOVCU: Predlog za ustanovljenje književne nagrade i manifestacije posvećene nedavno preminulom piscu

B. PUZOVIĆ

09. 02. 2022. u 12:27

ČAST je i obaveza da se u Lajkovcu ustanovi književna nagrada koja bi ponela ime našeg sugrađanina, nedavno preminulog Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih pisaca savremene srpske književnosti.

ДАНИ БЕЛОГ МАРКОВИЋА У ЛАЈКОВЦУ: Предлог за установљење књижевне награде и манифестације посвећене недавно преминулом писцу

Foto V. Danilov

Uz to, da ovdašnja Gradska biblioteka, u kojoj je svojevremeno bio direktor, dobije njegovo ime, kao i jedna ulica ili trg u Lajkovcu, gde bi svake godine bila organizovana i manifestacija posvećena stvaralaštvu Radovana Belog Markovića.

Ovo kaže profesor srpske književnosti i jezika Daren Milivojević iz Gradske biblioteke u Lajkovcu, dugogodišnji najbliži saradnik i prijatelj Radovana Belog Markovića. Ističe da su njegovu ideju već podržali brojni Lajkovčani, ali i Valjevci.

- Bilo bi dostojno časti da se književna nagrada sa imenom ovog velikog pisca dodeljuje za književno majstorstvo u jeziku i stilu - kategorijama u kojima je Radovan Beli Marković pokazivao najviši stepen umeća - kaže Milivojević.

Foto B. Puzović

Gradska biblioteka u Lajkovcu, ističe naš sagovornik, nesumnjivo bi ubuduće trebalo da se zove po čoveku koga su žitelji čuvene železničke varošice jednostavno zvali - Književnik. Po njemu je, uostalom, ova lajkovačka kulturna ustanova bila prepoznatljiva.

- Radovan Beli je svojevremeno bio najzaslužniji što je biblioteka postala autonomna kulturna ustanova, odvojivši se od Kulturnog centra - kaže Milivojević.

- Beli je od Lajkovca, železničkog i radničkog mesta stvorio prepoznatljivu kulturnu sredinu. Od lajkovačke pruge izgradio je književni motiv, s mozaikom likova. Mogao je da živi i stvara u Valjevu, ali je ostao veran Lajkovcu, koji bi trebalo dostojno da mu se oduži. Radovan je postao simbol Lajkovca, kako zbog nesvakidašnjeg stvaralaštva, tako i zbog svog života. Dobroćudan i emotivan, voleo je i pomagao ljude. Veliko znanje i erudicija krasili su njegovu nezlobivu i plemenitu dušu. Pisao je da nema loših ljudi, jer su i takozvani loši ljudi samo osobena vrsta dobrih.

Radovan Beli Marković i Daren Milivojević, Foto Privatna arhiva

Milivojević predlaže i da se u konacima, koji su preneti iz Malog Borka u Lajkovac, smeste biblioteka i piščevi lični predmeti, kao i Legat Emilije i Radovana Belog Markovića sa preko 2.000 knjiga, od kojih je 500 naslova sa posvetom autora, zatim umetničke slike, skulpture, pisaće mašine... Inače, Radovan Beli Marković i njegova supruga Emilija zaveštali su legat Gradskoj biblioteci Lajkovac.

- Postoji želja da se manifestacija u čast Belog Markovića i drugih valjevskih pisaca organizuje na Povlenu, za koji je Radovan govorio da se sa njega čovek vraća pametniji, s tim što mora biti dovoljno pametan da na njega uopšte dođe - veli Milivojević.

- U Lajkovcu, u kome je živeo i stvarao, i Ćelijama, u kojima je rođen, trebalo bi da se organizuju Dani Radovana Belog Markovića. Uostalom, svoje književne večeri organizovao je u porti manastira Svetog Georgija i na starom železničkom mostu na reci Kolubari u Ćelijama, tako da bi svi programi, u okviru buduće manifestacije, trebalo da se održavaju na tim lokacijama, uz Jolića vodenicu, u kojoj nije dočekao da održi književno veče.

Gradska biblioteka u Lajkovcu, Foto B. Puzović

Autor koji se ovenčao bezmalo svim najznačajnijim književnim nagradama, živeo je i stvarao u svom skromnom stanu, u glavnoj Ulici Vojvode Mišića, u Lajkovcu. Pisao je bez pompe, samozatajan u pogledu pisanja, daleko od "buke i besa" kako u književnosti, tako i u životu.

- Radovan je već nekoliko godina nagoveštavao svoj odlazak, opraštajući se kroz knjige, ali i novinske tekstove - kaže Milivojević.

- Poslednje književno veče na Starom ćelijanskom mostu, ujedno je bio i dan kada je, namirivši sve dugove, Radovan Beli Marković overio kartu za nebo. U danima koji dolaze sećanje na velikog književnika i čoveka grejaće srca onih koji su ga voleli.

PRAVA STVAR

- Prava stvar - kratko je pesnik i akademik Matija Bećković prokomentarisao ideju o uspostavljanju manifestacije i ustanovljenju književne nagrade "Radovan Beli Marković" u Lajkovcu. Dvojica spisatelja bili su, naime, veliki prijatelji, a prošle godine, krajem novembra, Beli Marković bio je u Valjevskoj gimnaziji, na obeležavanju rođendana Matije Bećkovića...

ZAVIČAJNO ODELjENjE

Predsedniku Opštine Lajkovac Andriji Živkoviću predstavićemo ovaj predlog kojim bi se mala varoš na Kolubari odužila velikom piscu - kaže Milivojević. - Igrom sudbine imam čast da kao zaposleni u lajkovačkoj biblioteci sedim za negdašnjim stolom Radovana Belog Markovića. Zavičajno odeljenje na kom radim stara se o Legatu Emilije i Radovana Belog Markovića. Povrh svega imao sam retku privilegiju da svakodnevno srećem velikog pisca i da sa njim postanem prijatelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati