POSTAVKA "DOSTOJNO DOSTOJEVSKOG": Traganje za izlazom iz lavitinta

M.A.K.

01. 02. 2022. u 17:46

ČITAV svet je tokom prošle godine obeležio dva veka od rođenja Dostojevskog, a u Likovnoj galeriji Doma omladine Beograda, umetnica Teodora Stojanović je književnom divu posvetila postavku koja će trajati do 13. februara.

ПОСТАВКА ДОСТОЈНО ДОСТОЈЕВСКОГ: Трагање за излазом из лавитинта

Foto promo Galerija DOB

Izložbom "Dostojno Dostojevskog", umetnica koja je trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, nastoji da svoja verovanja i shvatanja o liku i delu ruskog pisca pretoči u prostor, a lični utisak prenese naposmatrača.

- Inspirisana egzistencijalističkom poetikom Dostojevskog, osećanjima skučenosti i teskobe, atmosferom bezizlaznosti i besmisla u kojima se junaci njegovih dela nalaze, ali i njihovim vitalizmom u smislu traganja za rešenjem, za izlaskom iz paklenih krugova u kojima su zatočeni, umetnica transponovanjem takvog ambijenta osmišljava prostor. Ona postavlja zidove u koje će pojedinac sigurno udarati, često iz običnog inata, ali zidove koji ga neće zaustavljati, već koji će anticipirati pronalaženje izlaza iz lavirinta - piše u najavi ove izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini