OD SUTRA JE ZVANIČNO: Novi Sad biće proglašen za kulturnu prestonicu Starog kontinenta

S. B.

12. 01. 2022. u 17:47

CEREMONIJA proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom Starog kontinenta, u četvrtak, 13. januara u 18 časova u Srpskom narodnom pozorištu i predstava „Zeniteum :: 2022“, reditelja Dragana Živadinova, istog dana u 20.22 časa na Bulevaru Mihajla Pupina ispred zgrade Banovine, centralni su događaj svečanog otvaranja godine Evropske prestonice kulture.

ОД СУТРА ЈЕ ЗВАНИЧНО: Нови Сад биће проглашен за културну престоницу Старог континента

V.Veličković

Čitava manifestacija, kako organizatori ističu, koja na impresivan način objedinjuje nekoliko umetničkih izraza i tradicija, slavi velika imena srpske nauke, Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića, proteći će u okviru „Dočeka 7530.“ i u slavu tradicionalnog „srpskog narodnog” računanja vremena kao i julijanskog kalendara po kome se pravoslavna Nova godina dočekuje 13. januara.

Svečanost u Srpskoj Atini obeležiće i velika, nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M od 18 časova, kao i koncerti na nekoliko lokacija u gradu a publika će dešavanja moći da prati i u prenosu uživo na Drugom programu RTS i Prvom programu RTV Vojvodina.

Organizatori posebno ističu da su svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni trenutnim epidemiološkim merama, i da će kontrole tih mera biti pooštrene.

- Od samog početka kapaciteti su bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja. Fondacija je stoga kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerta, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Potom na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 časova ili PCR test ne stariji od 72 časa- ističu organizatori i naglašavaju da je na samom događaju neophodno nošenje zaštitnih maski i održavanje distance.

Koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra koji je bio planiran za 13. januar u Sali NIS-a, odložen je zbog bolesti pevačice, ali je planiran tokom godine u okviru programa Evropske prestonice kulture.

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ

MILOŠ Vučević, novosadski gradonačelnik, potvrdio je da je u saradnji sa Fondacijom NS EPK, zbog epidemiološke situacije, redukovan broj događaja i gostiju.

- Broj posetilaca u salama biće 50 odsto prisutnosti a broj koncerata smanjen je sa 40 na nekih petnaestak- kaže Vučević.- Predstavljamo kulturu svih naroda koji žive ovde, mi smo Eropa u malom, o čemu svodiči broj crkava i činjenica da sve pišemo na pet jezika i tako zajedno živimo vekovima na ponos svih nas i za primer drugima. Dolaze nam u goste gradonačelnici Burse, Rijeke, Temišvara, Banjaluke, Budve, Gorice … što je još jedna lepa prilika da predstavimo naš grad- rekao je Vučević.

BESPLATNI TESTOVI

Za sve posetioce koji nemaju zeleni sertifikat, antigenski ili PCR test, biće obezbeđena dva punkta za besplatno testiranje 13. januara na dve lokacije, u centru Novog Sada, na Trgu Slobode, od 12 do 23 časa i u prostoru Gradske koncertne dvorane (Bulevar Cara Lazara 67) od 12 do 23 časa.

BONUS VIDEO - ZA DVE NEDELjE EVROPSKA PRESTONICA KULTURE: Prošetajte sa nama ulicama Novog Sada uoči 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati