PUTOVANJA DREVNIM STAZAMA: U Knjižari "Geca Kon" predstavljena knjiga Borisa Subašića "Idi za sobom"

Š. M.

14. 12. 2021. u 22:43

KNjIGA "Idi za sobom" novinara "Večernjih novosti" Borisa Subašića, u izdanju "Službenog glasnika", u utorak je predstavljena u knjižari "Geca Kon".

ПУТОВАЊА ДРЕВНИМ СТАЗАМА: У Књижари Геца Кон представљена књига Бориса Субашића Иди за собом

Čeliković, Marković, Subašić i Dević, Foto M. Anđela

Autor ovog vrednog dela opisuje svoje putešestvije prateći tragove srpskih putnika koji su hodali stazama Svete zemlje, uključujući i samog Svetog Savu.

- Pomislio sam da će u ovoj knjizi na drugi način biti izložena problematika sa kojom sam se ranije bavio, ali kad sam je pročitao video sam da ima mnogo širu i kompleksniju tematiku - ističe akademik i redovni profesor filozofskog fakulteta Miodrag Marković.

- Ovo je spis koji u sebi kombinuje beletristiku, literaturu, naučno popularni i publicistički pristup. U tim hodočašćima i putovanjima kroz Svetu zemlju Sveti Sava je samo jedan od likova, a ostali su Avram, Mojsije, Hrist i sam autor, koji pravi česte diskurse na događaje iz daleke i ove bliske istorije. Subašić je, što se da videti, potrošio silno vreme čitajući određenu literaturu i građu o putovanjima i istorijskim činjenicama od najranijih vremena do danas. Ovo delo je u stanju i specijalisti za tu oblast da otkrije nešto novo, ono što mu je promaklo.

Istoričar Nemanja Dević istakao je da će Subašićeva knjiga svim budućim putnicima u Svetu zemlju poslužiti kao odličan putokaz i priprema za put:

- Napisana je tako da je čitaocima savršeno razumljiva. Ona je potpuno potkovana, utemeljena na predanjima, religioznosti. On traži srpske tragove u Svetoj zemlji od doba Nemanjića, ali sa druge strane pokazuje kako je određeno seme sa Svete zemlje posejano na našoj teritoriji, kako se razvijalo i izraslo .

O knjizi "Idi za sobom" govorio je i urednik izdanja Borislav Čeliković.

PODVIG SVETOG SAVE

- NA svom drugom putovanju po Svetoj zemlji koje je trajalo nekoliko meseci, Sava je prešao 2.200 kilometara - ističe Subašić.

- Pitao sam se kako je Sava sa tadašnjih 60 godina prešao toliko rastojanje, a odgovor vodiča je bio "Nije važno kako, već zašto". Zato me je to dodatno inspirisalo da priredim ovo delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori