CRNA GORA KAO PESNIČKA TEMA Bećković: Svi pesnici su nekada bili prema Crnoj Gori, a sada su od Crne Gore

D. Bt.

21. 10. 2021. u 08:20

AKADEMIK Matija Bećković juče je u knjižari "Vukotić medije" razgovarao sa čitaocima i potpisivao primerke svoje knjige "Crna Gora: ime jedne vere".

ЦРНА ГОРА КАО ПЕСНИЧКА ТЕМА Бећковић: Сви песници су некада били према Црној Гори, а сада су од Црне Горе

Foto N. Skenderija

Reč je o izboru iz njegovog pesničkog opusa koji je sačinio Manojlo Manjo Vukotić, direktor istoimene izdavačke kuće.

- Ja sam jedan od retkih pesnika koji sada pišu o Crnoj Gori a to je u 19. veku bilo uobičajeno. Nije bilo nijednog pesnika u to vreme koji na tu temu nije pisao, a sada sam, izgleda, ostao jedini. Moje pevanje se menjalo kao što se menjala i Crna Gora. Svi pesnici su nekada bili prema Crnoj Gori, a sada su od Crne Gore - rekao je Bećković za "Novosti".

U petom ciklusu knjige "Srbin sam jer sam Crnogorac" su stihovi o Vasiliju Ostroškom, Amfilohiju, Svetom Jovanu Vladimiru, Joanikiju Mićoviću, Milovanu Đilasu, Petru Lubardi, Miodragu Bulatoviću, Mihailu Laliću, Stevanu Raičkoviću, Borislavu Pekiću, Mitru Pešikanu...

Na pitanje kako doživljava ove dane bez tradicionalnog Sajma knjiga, Bećković za naš list kaže:

- Sada kada je sajam ukinut, sve knjige više nisu na jednom mestu, ali su izložene po knjižarama. Tako svaki čitalac može da zna gde će i koje knjige će naći. Ne bi bilo loše da se napravi mapa knjižara, što bi bilo od koristi svima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)