PREMIJERA PREDSTAVE "PERPLEKS": Novi naslov na sceni užičkog Narodnog pozorišta

V.V.S.

21. 09. 2021. u 13:51

NA repertoaru užičkog Narodnog pozorišta u petak, 24. septembra, prva je premijera u novoj sezoni: komad "Perpleks", po tekstu nemačkog dramskog pisca, reditelja i prevodioca Mariusa fon Majenburga i u postavci splitskog reditelja Gorana Golovka.

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ПЕРПЛЕКС: Нови наслов на сцени ужичког Народног позоришта

Narodno pozorište Užice

U komadu "Perpleks" Majenburgovi antijunaci otvaraju apsurde svoga postojanja u nizu komičnih situacija u kojima se ne snalaze, istovremeno želeći da impresioniraju sebe i druge usiljenom unutrašnjom sigurnošću i nepostojećom snagom. Suočeni s odsustvom ikakvog vlastitog identiteta, koprcaju se u pokušajima uspostavljanja nekih izmišljenih i nametnutih identiteta, što ih čini još komičnijima.

Kako se najavljuje, dramaturška forma "pozorišta u pozorištu" dodatno naglašava ovaj apsurdistički diskurs i pred sve nas postavlja metafizička pitanja - ko smo, odakle dolazimo i kuda idemo. Reč je o komediji zabune u kojoj kroz serije transformacija na sceni, kroz potpuno neočekivan način, pred publiku izlaze likovi koji mahnito žele da uspostave ravnotežu života i sigurnosti, u neprestano promenljivoj i propadajućoj stvarnosti. Ali, gube sa svakim identitetom koji preuzmu: stvarnost će im uvek bežati dok se njihovo postojanje ne pretvori u pozorišnu predstavu.

Komad je prevela Dunja Dragojević Kersten. U predstavi igraju Vahdin Prelić, Dejan Maksimović, Biljana Zdravković i Dragana Vranjanac. Scenu i kostim potpisuje Mia David, asistent scenografa i kostimografa je Zoja Erdeljan, dizajn zvuka Nikola Pejović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024