PESMOM PROTIV BOMBI NAD SRBIJOM: Harizmatični Mikis Teodorakis bio iskreni prijatelj našeg naroda

J. SIMIĆ

03. 09. 2021. u 13:31

NA vest da je juče stalo srce slavnog kompozitora Mikisa Teodorakisa, ministarka kulture Grčke Lina Mendoni rekla je da je njegovim odlaskom ta zemlja izgubila deo svoje duše.

ПЕСМОМ ПРОТИВ БОМБИ НАД СРБИЈОМ: Харизматични Микис Теодоракис био искрени пријатељ нашег народа

Foto EPA

Ni Srbija nije ravnodušna na tugu zbog odlaska kompozitora svetske slave i neumornog borca protiv bezdušnog sveta.

Harizmatični Grk neverovatno uzbudljive biografije bio nam je pravi prijatelj kada nam je bilo najteže - 1999. godine, kada su NATO bombarderi, maskirani u "milosrdne anđele" istovarivali tone bombi na nas, i nekoliko godina ranije kada nam je moćni svet snakcijama zabranio kulturu.

Pre 22 godine, Teodorakis je bio jedan od retkih svetskih umetnika koji se žestoko usprotivio NATO agresiji na našu zemlju. Ostao je upamćen njegov vatreni govor na atinskom trgu Sintagma 26. aprila 1999, gde je pred stotinama hiljada svojih sunarodnika poručio:

"Mi stojimo pored žrtava naše srpske braće i želimo da naša pesma nadjača zvuk sirena koje plaču i fijuk raketa. Beograde, danas pevamo za tebe! Hajde da svi zajedno glasno pevamo da nas čuju. Mi smo uz vas! Budite hrabri! Pravda je na vašoj strani, pravda na kraju uvek pobedi. Rekao bih da pevamo i da nas Evropljani čuju, ali bojim se da je to gubljenje vremena. Većina njih tamo gore je potpuno slepa i gluva".

POSETA Slobodan Glumac, Mikis Teodorakis i Peko Dapčević, Foto arhiva "Novosti"

Ovoj podršci prethodio je pet godina ranije (1994), u to vreme, nezamisliv gest: Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Srbiji, odeljenoj od ostatka sveta teškom zavesom političkih sankcija koje su zahvatale i kulturu, darovao je notni materijal svoje čuvene predstave rađene po motivima romana "Doživljaji Aleksisa Zorbasa" Nikosa Kazancakisa.

Po tom delu je 1964. snimljen čuveni film "Grk Zorba", ovenčan sa tri Oskara, za koji je Teodorakis komponovao muziku. Docnije, 1988. godine, maestro je na istu temu napisao istoimeni balet. Upravo taj balet od srca, i iz duše, darovao je Srbima.

Sve je počelo krajem 1993. godine, kada se poslenik SNP-a Dušan Belić obreo u čuvenoj areni u Veroni na baletskoj predstavi "Grk Zorba", na kojoj je Teodorakis lično dirigovao orkestrom. Opčinjen spektaklom, Belić je počeo da razmišlja kako da to fantastično delo dovede pred novosadsku publiku. Osmelio se, uputio pismo kompozitoru. Odgovor je stigao vrlo brzo. Maestro je ekskluzivno i besplatno dao pravo najstarijem teatru u Srba da u Novom Sadu i u beogradskom Sava centru izvedu njegov čuveni balet. Uprkos sankcijama!

PODRŠKA Teodorakis sa Miloševićem 1999. godine, Foto EPA

Lično se postarao da agencija "Boa" iz Pariza dostavi Novosađanima kompletan notni materijal. Takođe besplatno. Po sećanju Hadži Zorana Lazina, tadašnjeg producenta i kolibretiste, iz francuske prestonice, početkom 1994. godine, pred zgradu SNP-a stigao je kamion sa kutijama prepunim notnog materijala.

Premijera baleta "Grk Zorba" izvedena je 1. decembra 1994. godine u Novom Sadu, potom i u Beogradu, u prisustvu Teodorakisa. Tokom te posete i zvanično je poklonio novosadskom pozorištu autorska prava za svoju predstavu. To je bio znak da ovaj spektakl može da nastavi svoj život u Srpskoj Atini.

KOMPOZITOR U studiju 1974. godine, Foto AP

Od tada je "Grk Zorba" izvođen punih 18 godina (sve do 30. maja 2013). Ukupno 128 puta. Od oktobra 2016. godine u novosadskom teatru otpočeo je novi život sa novom, podmlađenom, postavom. I dalje je deo stalnog repertoara.

Godine 2004. Skupština grada Novog Sada proglasila je slavnog Atinjanina počasnim građaninom Srpske Atine, a devet godina docnije, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio mu je odlikovanje. Srpsko narodno pozorište je 2017.nagradilo Teodorakisa Zlatnom medaljom "Jovan Đorđević."

BURNA I POLITIČKA KARIJERA

MIKIS Teodorakis rođen je u Hiosu jula 1925. godine. Svetsku slavu stekao je kao autor muzike za filmove "Grk Zorba" (1964) i "Serpiko" (1973). Njegovu blistavu muzičku karijeru krasi više od 1.000 pesama, baleta, opera, simfonijskih dela, kantata i oratorijuma. U politici je zastupao levičarske stavove protiveći se Vojnoj hunti u Grčkoj, zbog čega je zatvaran i proterivan. Godine 1990. postao je poslanik, a zatim i ministar u vladi Nove demokratije Konstantinosa Micotakisa.

NEZABORAVNO Scena iz filma "Grk Zorba", Foto Vikipedija

Zauvek u sećanju

NA PISMO kojim se povodom 155 godina SNP-a upravnik Zoran Đerić obratio kompozitoru s molbom za dozvolu da po drugi put novosadski ansambl oživi čudesnu priču o Grku Zorbi, ljubavi, prijateljstvu i strastima, stigao je brzi odgovor iz Atine.

Foto Arhiva

- Dragi prijatelji, Novi Sad je uklesan u moje sećanje. Nikada neću zaboraviti ljubav i ljubaznost njegovih stanovnika niti ogroman talenat njegovih umetnika. Želim da vam nova predstava "Zorba" bude kao i prethodna, uspešna i još bolja! Nažalost, zdravlje mi ne dozvoljava da budem sa vama. Hvala svima i želim vam puno uspeha, s ljubavlju i lepim željama - napisao je Teodorakis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju