SJAJ LOKALNIH GOVORA: U Leskovcu održana manifestacija "U ritmu dijalekta"

B. Đ.

15. 07. 2021. u 10:18

U OVE letnje vrele dane Leskovčani su se dosetili jedne istinski osvežavajuće ideje: organizovali su manifestaciju "U ritmu dijalekta" na kojoj su autori iz različitih krajeva Srbije čitali stihove napisane na jednom od lokalnih govora široke delte srpskog jezika.

СЈАЈ ЛОКАЛНИХ ГОВОРА: У Лесковцу одржана манифестација У ритму дијалекта

Foto Leskovački kulturni centar

Organizator smotre bio je Leskovački kulturni centar.

Govoreći u ime žirija u kom su bili i Violeta Đokić i Tihomir Petrović, univerzitetski nastavnici iz Niša odnosno Novog Sada, prof. dr Milivoje Pavlović naglasio je kako dijalekti srpskog jezika - osim što obavljaju osnovnu, komunikativnu ulogu, omogućuju dobro sporazumevanje među ljudima - imaju izrazito gradilačku estetsku funkciju.

- Oni ukazuju na bogatstvo izvornog narodnog jezika i svojom lokalnom bojom, izvornim poetskim sazvučjima, humorom, prepletom dramatičnog i lirskog, kao i gramatičkom strukturom, znatno obogaćuju ionako visoke domete srpske poezije. Lingvistička geografija Srbije mora snažnije da se bavi ovom vrstom stvaralaštva - rekao je Pavlović, podsetivši da su najvažnije knjige vodećeg srpskog živog pesnika Matije Bećkovića napisane sa snažnim osloncem na intonaciju narodnih tužbalica i izvore lokalnog govora.

- Takvih reči ne sme da se odrekne nijedna kultura, pa ni srpska. 

Za najbolju pesmu koja čuva zlatni sjaj lokalnog govora proglašeno je ostvarenje "Nevidljivi pupak" Vlaste Cenića, prosvetnog radnika iz Doljevca. Njemu je pripalo priznanje koje nosi ime Dragana Radovića, leskovačkog pesnika preminulog od korone. Žiri je pohvalio pesme Radenka Bjelovanovića (Kragujevac), Tomislava Đokića (Ražanj) i Slađana Ilića (Knjaževac).

Sanja Conić, direktor Leskovačkog kulturnog centra, najavila je još masovniji festival dijalekatske poezije za iduću godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024