DVOSTRUKA ZORA NA DUNAVU: Posmatranje jedinstvenog prirodnog fenomena na Lepenskom viru

M. A. K.

19. 06. 2021. u 11:27

JEDINSTVENI fenomen dvostrukog izlaska Sunca, koje se jednom godišnje može videti sa obala Dunava, moći će da se posmatra i ove godine, sa uskog platoa ispred Muzeja Lepenskog vira.

ДВОСТРУКА ЗОРА НА ДУНАВУ: Посматрање јединственог природног феномена на Лепенском виру

Foto S. Kostić

Muzej će, tim povodom, biti otvoren za posetioce u noći između subote i nedelje, ali i naredne, između nedelje i ponedeljka. Zbog epidemiološke situacije u vezi sa pandemijom kovida 19, narednog vikenda, neće biti pratećih programa, koji su svojevremeno pratili okupljanja ovim povodom.

- Prema astronomskim proračunima koje daje NASA, leto će na severnoj Zemljinoj hemisferi početi u ponedeljak, 21. juna u 4.31 po srednjoevropskom vremenu, odnosno u 5.31, po letnjem računanju, koje važi u Srbiji - objašnjava Hristivoje Pavlović, iz Društva za arheoastronomska i etnoastronomska istraživanja "Vlašići". - To će biti najduži dan u godini, Sunce će najranije izaći a najkasnije zaći. Izlazak Sunca će na horizontu dostići svoj najveći otklon od istoka prema severu.

Na arheološkom lokalitetu Lepenski vir, kako kaže, ako nebo bude vedro, ponovo će moći da se posmatra kako Sunce izlazi dva puta:

- Pojaviće se najpre u uzanoj pukotini na severoj padini vulkanske planine Treskavac u 6.06 po srednjoevropskom vremenu. Dva minuta kasnije, zakloniće se iza masiva stene i biti skriveno oko četiri minuta, da bi nakon toga ponovo izašlo na zaravnjenom vrhu Treskavca, gde će se pojaviti u punom sjaju. Ovaj "zakasneli" i dvostruki izlazak Sunca se događa zbog specifične strukture horizonta i njegove velike ugaone visine. Tako je Lepenski vir postao mesto, sa koga se najlakše i najpreciznije može odrediti početak leta, bez ikakve opreme i proračuna. Uz minimalno pomeranje od glavne tačke posmatranja (30 centimetara prema severu), fenomen se može posmatrati i u nedelju, 20. juna i u utorak, 22. juna - zaključuje Pavlović.

U slučaju oblačnog vremena, biće prikazan filmski snimak dvostrukog izlaska Sunca, čiji je autor Mirko Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju