ZEMLJA UDOVICA I UDOVACA, SIROČIĆA I GUBITAKA: Nadija Hašimi ispričala je potresnu priču o Avganistanu

D. B. M.

11. 06. 2021. u 16:54

AUTORKA bestselera "Biser koji je slomio školjku" Nadija Hašimi u novom romanu "Kad je mesec bio nisko" ispričala je iskrenu priču o ljudskoj hrabrosti suočenoj sa bezosećajnošću sveta.

ЗЕМЉА УДОВИЦА И УДОВАЦА, СИРОЧИЋА И ГУБИТАКА: Надија Хашими испричала је потресну причу о Авганистану

Laguna

- Avganistan je zemlja udovica i udovaca, siročića i gubitaka. Negde ispod našeg žutosmeđeg tla nalazi se sve bez čega smo ostali. Čula sam kako sedokosi Avganistanci što žive u tuđim zemljama govore: "Sahranite me u Avganistanu kad umrem. Vratite me u zemlju iz koje sam došao." Oni tvrde da je to iz ljubavi prema domovini, ali možda je i zato što veruju da će se opet sastati sa svime što su tamo izgubili. Drugi tvrdoglavo odbijaju da odu iz Avganistana, bez obzira na ono što se dešava na našim ulicama. Možda zato što misle da će se tle otvoriti i vratiti im sve što im je oteto. Ja ne verujem ni u šta slično - razmišljanja su jedne od junakinja romana Feribe, devojčice koja raste bez majke, pa je osuđena odmalena na borbu s predrasudama.

Nakon mukotrpnog odrastanja uspeva da se obrazuje, postaje učiteljica i udaje se za Mahmuda, muškarca koji je voli i poštuje. Imaju troje dece i njihovoj sreći nema kraja. Sve dok Mahmud ne postane žrtva talibanskih fundamentalista.

Feriba je prinuđena da sa decom hitno napusti Kabul. Ona mora da pronađe način da pređu Evropu i stignu do Engleske. Na tom neizvesnom putu koji vodi kroz mrak, preko planina, ili kroz granične kontrole sa lažnim pasošima, njen petnaestogodišnji sin Selim će se odvojiti od nje...

Roditelji Nadije Hašimi rođeni su u Avganistanu, odakle su emigrirali početkom sedamdesetih. Hašimi je zahvaljujući njima i mnogobrojnoj rodbini, odrasla je u okruženju gde je avganistanska kultura bila sastavni deo svakodnevnog života. Po struci pedijatar. Živi u Vašingtonu s mužem i četvoro dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!