OMAŽ VELIKOM MAPAŠU: Otkriven spomenik Marku Marinkoviću, legendi "Studenjaka" (FOTO)

V. M.

07. 06. 2021. u 00:50

MARKO Marinković Mapaš (10. maj 1994. – 4. novembar 2018.) bio je srpski pesnik i rok muzičar, pevač i frontmen rok grupe Drum.

ОМАЖ ВЕЛИКОМ МАПАШУ: Откривен споменик Марку Маринковићу, легенди Студењака (ФОТО)

Foto: Facebook

U toku svog višegodišnjeg boravka u studentskom domu Studentski grad, koji je doživljavao kao svoj dom i najveći izvor inspiracije, bio je član perkusionističke grupe Ritam Studentskog grada, u okviru koje je napisao himnu studentskog grada "Oda studenjaku".

Foto: V. Mitrić

Sa svojim bendom Drum, više puta je nastupao na popularnim klupicama, koje sad zasluženo nose njegovo ime - Markove klupice.  U subotu, šestog juna, dve i po godine nakon što je Marko preminuo u svojoj 24. godini života, zahvaljujući makedonskom vajaru Slavetu Ajtoskom, Markovoj porodici i prijateljima, na mestu koje nosi Markovo ime, postavljena je i skulptura u obliku gitare, sa rečima himne Oda studenjaku.

Foto: V. Mitrić

Kako je na samom otvaranju skulpture, muzički urednik DKSG Milan Đurđević rekao: "Himna je izvedena više puta, a najvažnije izvođenje bilo je u najmračnijem trenutku po DKSG, na početku tribine "Zašto je obrazovanju potrebna kultura?". Tim činom, bio je iskra koja je ostala da gori u ovim betonskim blokovima, onih studenata koji su nosili sve velike promene u ovom društvu u proteklim decenijama. Otuda i ova skulptura gitare. Ona predstavlja tu iskru njegove volje i njegovog glasa koja uprkos svemu nastavlja da sija na ovom mestu."

Skulpturom je ovekovečen ne samo značaj Markovog studentskog aktivizma, nego njegovog osobenog duha, koji je širio ljubav i kroz svoju muziku i život koji je slavio, večno ostao mlad.

Foto: V. Mitrić

Nakon otvaranja skulpture, u punoj sali DKSG-a, prikazan je filma Alekse Parezanovića "Život je", nakon čega je održan koncert bendova kojih je Marko bio deo, Smak tribjut benda Mračni mol i Druma.

Ovom omažu divnom mladiću I umetniku došli su prijatelji drugovi, ne samo iz Beograda, već I raznih krajeva Srbije, Evrope i sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!