MOGUĆE VEŠTAČENJE RAZGOVORA LEČIĆA I GLUMICE: Bivši sudija Krsto Bobot o predistražnom postupku slučaja Danijele Štajnfeld

J. D. LjUTIĆ

24. 03. 2021. u 21:50

REČ protiv reči, posebno ako ona ide najpre preko društvenih mreža i medija, a ne preko nadležnih istražnih organa, ne znači ništa, pa makar se to ticalo i javnih ličnosti, kao što je najnovji slučaj sa Branislavom Lečićem i njegovom mlađom koleginicom Danijelom Štajnfeld.

МОГУЋЕ ВЕШТАЧЕЊЕ РАЗГОВОРА ЛЕЧИЋА И ГЛУМИЦЕ: Бивши судија Крсто  Бобот о предистражном поступку случаја Данијеле Штајнфелд

Štajnfeldova i Lečić u predstavi "Dnevna zapovest"

Samo validni materijalni i drugi dokazi mogu dovesti do toga da se protiv nekoga pokrene istraga za krivično delo za koje se sumnjiči. Uz sve to, moraju da postoje i svedoci, veštačenja i druge dokazne radnje koje dokazuju da je neko potencijalna žrtva ili izvršilac krivičnog dela.

Ovako, za "Novosti", objašnjava zakon, odnosno procesne radnje, bivši sudija, a sada advokat Krsto Bobot:

- Već nekoliko dana mediji bruje o prijavi glumice da ju je, navodno, još 2012. godine silovao stariji kolega. Ona je, navodno, dopunila svoju raniju tvrdnju u policiji i pred tužiocem tako što im je dostavila lekarsku dokumentaciju o tome da se lečila zbog trauma koje je, kako tvrdi, imala posle incidenta sa Lečićem. Dala je i snimak njihovog navodnog razgovora, za koji se priča da je nastao bez znanja osumnjičenog, dakle nezakonito, a onda je on dodatno osvanuo i na portalima, što je za neki dokaz u istrazi nedopustivo, jer je on tajna. Sve to ne mora da bude i ispravan dokaz za policiju, odnosno tužilaštvo da, kako to javnost očekuje, glumac bude uhapšen i procesuiran. Tu je, dodatno, i problem zašto navodna žrtva i ljudi bliski njoj, nisu odmah reagovali i prijavili slučaj i počinioca, što je takođe krivično delo.

Po rečima našeg sagovornika, a kako tvrdi i Više javno tužilaštvo, protiv Lečića se za sada vode preidstražne radnje.

- To znači da sve dok ti dokazi koji su im dostavljeni ne budu dobro provereni i ne bude utvrđeno da su validni, predistraga može da traje, nema vremenske odrednice - kaže Bobot. - Dakle, u ovom slučaju konkretno, sve dok tužilaštvo ne naloži policiji da ispita neke dokaze, nema govora da glumac može biti uhapšen za šta ga optužuje Štajnfeldova. On, istina, može biti pozvan i na informativni razgovor u svojstvu građanina, kako bi se čulo šta kao druga strana ima da kaže. Ali, i tu je samo reč protiv reči, a posebno treba imati u vidu da je od navodnog inkriminisanog događaja proteklo devet godina i da se postavlja pitanje šta se do sada čekalo.

Kako objašnjava Bobot, za očekivati je da, eventualno, nadležno tužilaštvo najpre tokom predistrage koja se vodi, utvrdi validnost dostavljenih dokaza:

- Moguće je da će biti proveravana lekarska dokumentacija koju je Štajnfeldova dostavila, i iz kog perioda ona datira. Takođe, neophodno je izveštačiti i snimak telefonskog razgovora, utvrditi kada je i gde on nastao i čiji su glasovi na njemu. Takođe, i da li je reč o celom snimku i razgovoru ili su iz njega izvučeni samo neki delovi. Uz sve to bitni su i eventualni svedoci, poznavaoci prilika, kao i čina i delanja navodne žrtve i osumnjičenog, svega što je prethodilo ili se događalo nakon navodno izvršenog krivičnog dela, ali i činjenica da li ima još neka moguća žrtva sa sličnom tvrdnjom i pričom. Kad sve to bude isproveravano, i ako se utvrdi da je validno, moguće je ući u istražni postupak i eventualno optuženje. Do tada, nedopustivo je kršiti nečiju pretpostavku nevinosti i provlačiti ga kroz medije.

RAZGOVOR IZ 2016?

POJEDINI mediji u sredu su objavili da će prozvani glumac pred pravosudnim organima tražiti da Štajnfeldova objavi snimak celog njihovog razgovora, jer su "u javnosti plasirani samo njegovi delovi", da je razgovor vođen 2016, na javnom mestu, kao i da su "ti delovi tendenciozno izvučeni iz konteksta". Navodno je glumica tom prilikom nudila Lečiću da "učestvuje u nekom filmskom projektu koji ona sprema, na temu silovanja, pa je i razgovor bio na istu temu".

UZBURKANE STRASTI

STRASTI u javnosti su već danima uzburkane zbog slučaja Štajnfeld - Lečić. I dok ona javno optužuje glumca da ju je silovao u automobilu, on sa druge strane tvrdi da je to laž i da je spreman da da izjavu u policiji i tužilaštvu i da ide na poligraf. Istovremeno, u ceo slučaj "uplele" su se i njihove kolege, koje su se podelile, pa jedni veruju mladoj glumici i osuđuju Lečića, dok drugi tvrde da je sve nameštaljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije