OSTAJU U PRITVORU: Šefovi OVK se žalili na odluku o odbijanju ukidanja pritvora

Tanjug

05. 02. 2021. u 16:27

BRANIOCI nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Tašima Tačija i ostalih optuženih šefova te paravojske žalili su se na odluku sudije za prethodni postupak koji je odbio da im ukine pritvor i odobri odbranu sa slobode.

ОСТАЈУ У ПРИТВОРУ: Шефови ОВК се жалили на одлуку о одбијању укидања притвора

Foto Ž.Knežević

Advokati Tačija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija uložili su žalbe u sredu, 3. februara, dok je advokat Kadrija Veseljija to učinio dva dana ranije.

Povodom njihovih žalbi danas je predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa Sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova imenovala tročlani sudski panel koji će odlučivati o žalbama sve četvorice optuženih.

To su sudije Mišel Pikar, Kai Ambos i Nina Jrgensen, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

Pre nego što panel donese odluku o žalbama, pozvaće Specijalizovano tužilaštvo Kosova da se o njima izjasni pisanim putem.

Sudija za prethodni postupak je 22. januara odbio zahtev branilaca Tačija i ostalih za privremeno puštanje na slobodu, jer smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovg bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja novih krivičnih dela.

Foto: Prinsktin

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobeći, tražeći zamenu pritvora za kućni pritvor i druge mere, međutim sudija smatra da to nije dovoljno.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi je za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose prema optužbama individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)