ZA 7 GODINA NA METI BILA 104 ADVOKATA: Raste broj napada na branioce, još nema presuda za novo krivično delo

V. C. S.

03. 02. 2021. u 11:00

ZA poslednjih sedam godina u Srbiji su napadnuta 104 advokata, pokazuju podaci Advokatske komore Srbije. Samo lane zabeleženo je 38 slučajeva, a od početka ove godine bilo ih je već pet, što su nekada bile brojke na godišnjem nivou!

ЗА 7 ГОДИНА НА МЕТИ БИЛА 104 АДВОКАТА: Расте број напада на браниоце, још нема пресуда за ново кривично дело

Mesto sa kog je pucano na Arsenija Stefanovića

Posle napada i ranjavanja advokata Arsenija Stefanovića u ponedeljak u Beogradu, što je drugi takav slučaj u poslednjih 10 dana (prethodio mu je napad na njegovog kolegu Marka Vujoševića), Advokatska komora Beograda, čiji su oni članovi, izrazila je ozbiljnu zabrinutost. Jer, broj napada na advokate u poslednje tri godine raste.

- Okolnost da je prilikom oba napada došlo do ranjavanja vatrenim oružjem, usred Beograda, dodatno ukazuje na veliku društvenu opasnost izvršenih krivičnih dela - poručio je predsednik AK Beograda Jugoslav Tintor.

Komora je pozvala policiju i tužilaštvo da odmah preduzmu sve mere kako bi izvršioci bili identifikovani i krivična dela rasvetljena, jer, kako kaže Tintor, samo delotvornom istragom može se poslati snažna poruka i pravnim zastupnicima i građanima da niko ne može da ugrozi branioca i prođe nekažnjeno.

- Pravosuđe bez advokature ne može da funkcioniše, a širenje atmosfere straha među advokatima šteti građanima i ugrožava rad pravosuđa, jer su to pretnje nekome ko se nalazi na prvoj liniji odbrane njihovih prava i sloboda - naglašava Tintor.

Kako je potvrdio za "Novosti", otkada je u maju prošle godine stupio na snagu izmenjen Krivični zakonik, još nijedno suđenje po novom krivičnom delu - napad na advokata, nije pravosnažno okončano. Postupaka je, međutim, bilo. Prema podacima AKS - 10, a jedan od poslednjih je protiv Uroša Anđelkovića i Nenada Đorđevića, kojima se stavlja na teret da su u maju 2020. u jednom vračarskom kafiću nasrnuli na advokata Gorana Petronijevića i sudiju u penziji Novicu Pekovića, šutirajući ih i udarajući rukama i stolicama.

Po izmenjenom KZ, predviđene kazne za napad na branioce ili članove njihovih porodica, a u vezi sa profesijom koju obavljaju, kreću se od tri meseca do osam godina zatvora, ako je naneta teža telesna povreda. Najčešća dela kojima su advokati oštećeni jesu napad na advokata, ugrožavanje sigurnosti (90 odsto) i iznuda.

- Od ukupnog broja prijava, 29 postupaka je okončano osuđujućim presudama, 63 odbačajem prijave, u 17 nema krivičnog dela. U jednom se odustalo od gonjenja, u jednom je ponovljen postupak, jedan je zastareo, a jedan prekinut zbog smrti okrivljenog - kažu u AKS.

Jedina pravosnažna presuda za ubistvo branioca doneta je 2020. kada je Vladimir Šaranović osuđen na 30 godina zatvora zbog smrti advokata Vladimira Zreleca, 2015. Najstarije nerešeno ubistvo advokata je iz 2007. godine.

POSTUPANjA

PREMA nalogu Republičkog javnog tužilaštva, sva postupanja u slučaju napada na advokate su hitna, a svaki tužilac dužan je mesečno da obaveštava RJT dokle se sa istragama stiglo. Ipak, ubice Dragoslava Ognjanovića, posle čije je smrti, 2018. godine, menjan KZ, još nisu otkrivene, baš kao ni Nemanje Stojanovića, ubijenog 2017. u Jagodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)