I TITO BI SKOČIO DA POMOGNE VELJKU: Na ribnjaku "Sveti Nikola" u Neuzinama kod Zrenjanina šokirani pogibijom dvojice radnika

B. Grujić

06. 10. 2020. u 12:20

VETAR je duvao u subotu, tog kobnog 3. oktobra, ali svi na ribnjaku su bili spokojni.

И ТИТО БИ СКОЧИО ДА ПОМОГНЕ ВЕЉКУ: На рибњаку Свети Никола у Неузинама код Зрењанина шокирани погибијом двојице радника

Foto privatna arhiva

Jer, u čamcu na vodi jednog od 16 jezera bio je iskusni Tito Novak (58). I verovatno se ništa ne bi dogodilo da mu, kako se sumnja, nije pozlilo - kažu zaposleni u ribnjaku "Sveti Nikola" u mestu Neuzine kod Zrenjanina.

- Ali, da je pozlilo mnogo mlađem Veljku Vujaskoviću (23), Tito bi sigurno skočio da mu pomogne, kao što je i ovaj mladić, iako nije bio dobar plivač, ne razmišljajući učinio.

Novak i Vujasković su u subotu pre podne isplovili na jezero da nahrane ribu. Oko podneva, kolege su videle Titovo telo na površini jezera, a pošto su znali da je sa njim u čamcu bio i Veljko, odmah su pozvali policiju i ronioce. Nekoliko sati kasnije, pronađeno je i beživotno telo mladića. Obdukcija još nije završena, ali se sumnja da je starijem ribaru pozlilo i da je on pao u vodu, a da je mlađi skočio za njim da ga spase.

HRABROST Veljko Vujasković, Foto privatna arhiva

- Ako se pokaže da se sve tako odigralo, Vujaskovića bi posthumno trebalo odlikovati priznanjem za najplemenitiji podvig godine - kažu, za "Novosti", zaposleni u ribnjaku "Sveti Nikola", u opštini Sečanj. - Hteo je da pomogne i spase starijeg kolegu, i zaslužuje da makar posthumno nagrađen za taj herojski gest. Mala bi to bila uteha njegovoj porodici i nama u ribnjaku, ali bi imalo odjeka ne samo Neuzini i Sutjesci, odakle su naši poginuli radnici, nego i celom regionu.

Obdukcija pa sahrane

Ukoliko obdukcija, koju treba da urade na Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, bude završena, dvojica utopljenih ribara trebalo bi da budu sahranjena danas u Neuzini i Sutjesci.

Dvadesettrogodišnji mladić, koji je u nekoliko navrata angažovan na povremenim poslovima na ribnjaku u Neuzini, u ovo selo stigao je kao izbeglica iz Hrvatske, a nakon razvoda roditelja, ostao je da živi sa bakom i ocem. Za sobom je ostavio dve sestre, čiju decu je kao ujak obožavao.

Njegova hrabrost i humanost, kažu kolege ribari, zaista su za primer. Jer, u momentu kada je starijem kolegi Titu pozlilo kada ga je, po svemu sudeći, zadesio težak srčani udar, Veljko nije oklevao, ali su se na kraju obojica utopila.

Novak je živeo u obližnjem selu Sutjeska, dugogodišnji je radnik ribnjaka i važio je za izuzetno finog, mirnog, porodičnog čoveka i odgovornog radnika. Za sobom je ostavio suprugu i dvojicu sinova.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)