OČEVI VAPAJI ZA ĆERKOM BEZ OSNOVA: Slučaj LJubiše Stefanovića (49) iz Vratarnice kod Zaječara dobio sudski epilog, dete na sigurnom

V. Đ.

27. 09. 2020. u 08:00

DRUŠTVENE mreže preplavio je vapaj LJubiše Stefanovića (49) iz sela Vratarnice kod Zaječara da mu vrate oduzetu ćerku.

ОЧЕВИ ВАПАЈИ ЗА ЋЕРКОМ БЕЗ ОСНОВА: Случај Љубише Стефановића (49) из Вратарнице код Зајечара добио судски епилог, дете на сигурном

LJubiša Stefanović, ćerka N. S. i njena majka M. M. / Foto V. Đ.

Izvesni Saša Borojević objavio je Stefanovićev video u kome on optužuje Centar za socijalni rad da mu je oteo dete, odveo ga u nepoznatom pravcu, i da je on uveren da je reč o trgovini decom.

Međutim, kako "Novosti" saznaju, petogodišnja N. S. je na sigurnom, zbrinuta u hraniteljskoj porodici, jer je ocu sudski oduzeto pravo roditeljstva, a majka, M. M. (23), procenom sudskog veštaka, proglašena je za "mentalno ometenu u razvoju, te nije sposobna da brine ni o detetu, ni o sebi". Zbog pretnji socijalnim radnicima, protiv Stefanovića je, pre više od mesec dana, podignuta i optužnica.

Prema mišljenju sudskog veštaka, M. M., zbog teškog psihijatrijskog stanja, ima ograničene sposobnosti, što joj onemogućava da shvati značaj svojih dela i upravlja svojim postupcima.

- Ona je u potpunosti lišena poslovne sposobnosti, te joj je potreban konstantan nadzor, jer nije u stanju da se brine o sebi, a ni o drugima - navodi pored ostalog sudski veštak.

TRAGIČNA SUDBINA MALE ANĐELINE

TEŠKA sudbina ove porodice povezana je i sa tragično nastradalom devojčicom Anđelinom Stefanović, koja je 2016, kada je imala nepune tri godine, silovana i ubijena. NJu je prvo napastvovao i sa nekoliko udaraca kamenom u glavu usmrtio komšija Vladica Rajković. LJubiša je, inače, Anđelin rođeni ujak.

U trenutku kada je zatrudnela sa LJubišom bila je maloletna, ali je veštak procenio da "LJubiša nije koristio njeno stanje, već je ono bilo posledica njenog poverenja u njega, dok kod njega nije postojala svest da čini krivično delo".

LJubišu je sud proglasio krivim za zapuštanje i zanemarivanje. Nije brinuo ni o M. M., čija je mentalna zrelost kao kod devetogodišnjeg deteta, a ni o ćerki. Kako saznajemo, zaječarski centar za socijalni rad ga je više puta opominjao da pređe da živi u roditeljsku kuću, gde je imao bolje uslove, ali on to nije učinio.

Stefanović je, za "Novosti", rekao da je pomoć oko izdržavanja i staranja o porodici očekivao od Centra za socijalni rad, ali da je nikada nije dobio. Po njegovim rečima, on se o M. M. i detetu "brinuo na najbolji način".

- Smatram da je odluka da mi se oduzme roditeljsko pravo i pravo da viđam ženu u suprotnosti sa zakonom - kazao nam je Stefanović. - Na monstruozan način sam izgubio sestričinu, rođeni brat mi je poginuo tokom seče drva, i tada mi niko nije ponudio pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

troboyka

27.09.2020. 13:58

А да чујемо и другу страну, тј. оца? И где је та хранитељска породица, код нас или у иностранству? Генерално, ако је новац у питању, зашто се не да родитељима, а не хранитељима?

Nedorečeno

27.09.2020. 14:48

Je li ovaj čovek zdrav, može li samom sebi pomoći, može li normalno živeti bez pomoći drugih. ..?? On kaže da je izoslata pomoć kad mu je stradala sestričina i poginuo brat. Ko je i zašto i da li iopšte trebao da mu pomaže u tim situacijama..??!!

Sanja

27.09.2020. 15:38

@Nedorečeno - Ako je neko socijalni slučaj onda treba da primaju socijalnu pomoć.Svi znamo ko dobija socijalnu pomoć koliko ona iznosi i da li je dovoljna za život.