U PATROLI SA SAOBRAĆAJCIMA: Brzina i alkohol opasni kao i korona

Šćepan Marović

19. 07. 2020. u 10:11

NA putevima u našoj zemlji, uprkos vanrednim merama zbog virusa korona, ali i vanrednog stanja koje je proletos trajalo gotovo dva meseca, broj smrtnih slučajeva je gotovo isti kao lane, dok je procenat saobraćajnih nezgoda neznatno smanjen!

У ПАТРОЛИ СА САОБРАЋАЈЦИМА: Брзина и алкохол опасни као и корона

Foto: V. Danilov

Poražavajući podaci, za prvih šest meseci 2020. godine, pokazuju da se na teritoriji cele zemlje dogodila 201 saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom, što je za svega jednu manje nego 2019. U istom periodu prošle godine preminulo je 216 osoba, dok je ove smrtno stradalo 206 osoba.

Reporteri "Novosti" uverili su se, u patroli sa saobraćajcima, da su i pored apela i opsežne policijske kontrole, nesavesni vozači pretnja na skoro svakoj krivini. Na putevima u prestonici najviše je onih koji u sebi imaju više od dozvoljenih 0,2 promila alkohola u krvi, ali policija sve češće hvata one pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Tokom prvih šest meseci u Beogradu napisano je 18 odsto kazni više u odnosu na isti period lane.

- Zabrinjava podatak da je u prvoj polovini 2020. broj onih koji voze u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci gotovo izjednačen. Na teritoriji Beograda broj udesa je manji, ali je onih sa smrtnim ishodom za 19 odsto više nego prošle godine - kaže komandir saobraćajne policije za sever prestonice Dragan Antić. - U prvih šest meseci 2019. na putevima u glavnom gradu na licu mesta preminulo je 39 osoba, a ove već 46. Ukoliko se trend rasta nastavi, bojim se da će ova godina premašiti nekoliko pređašnjih. Samo u našem rejonu Sever ove godine je poginulo 12 ljudi, dok su prošle godine bila tek četiri smrtna ishoda.

Foto: V. Danilov

Podatak koji takođe zabrinjava jeste da je broj pešaka preminulih na ulicama glavnog grada u 2020. godini 19, dok je godinu pre smrtno stradalo njih 17. Sve su ovo alarmantne brojke koje pozivaju na maksimalan oprez.

- Na teritoriji Beograda registrovano je više od 710.000 automobila, što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo, a 2020. je u saobraćaj uključeno 8.000 novih vozača. U periodu od ponoći do pet sati ujutru saobraćajna policija uhvati većinu osoba koje imaju pojačano prisustvo alkohola u krvi. Neretko bude onih i sa čak 3,50 promila. Oni su većinom mlađe dobi, od 26 do 29 godina, a prosek alkohola koji imaju u krvi u poslednjih mesec dana je frapantnih dva promila.

Foto: V. Danilov

Najveći problem prestoničkim policajcima predstavlja obilaznica, posebno, kako kažu, onaj deo od Pančevačkog puta prema Pupinovom mostu. Iskusni saobraćajci Slaviša Krstić i Goran Ilčić prestupnike u prekoračenju brzine svakog dana "love" na Pančevačkom i Zrenjaninskom putu, ali i obilaznici u blizini Pupinovog mosta, za koju uglas ističu da je "omiljeno mesto" bahatih vozača. Na prestoničkim ulicama u toku 24 sata saobraćajni policajci u proseku uhvate oko 100 vozača u pripitom stanju, dok je onih sa prekoračenjem brzine od 150 do 180.

- Na tom mestu prekoračenje brzine ide i do 60 kilometara na sat, a privodili smo ljude koji su jurili i 170 - pričaju naši domaćini. - Najveći uzrok prekoračenja brzine je žurba na posao, tako da najviše krivičnih prijava napišemo od 7 do 10 sati ujutru. Više od 230 napisanih kazni za poslednjih 20 dana u prvoj smeni sve govori. Situacija je alarmantna i vreme je da se svi konačno dozovemo pameti.

Foto: V. Danilov

I dok vodimo razgovor policajci na Pančevačkom putu zaustavljaju beli "reno", čiji vozač je prekoračio dozvoljenu brzinu za 20 kilometara na sat. Kazna 5.000 dinara, ukoliko se plati u roku od osam dana biće upola manja.

Kod skvera Bogoslovija proveru vozača obavljaju Boban Milovanović i Marija Arsić. Najveću produktivnost, kažu nam, imaju od 1.30 do 4.30 posle ponoći, a pre nekoliko večeri u policijsku ispostavu priveli su vozača koji je upravljao automobilom sa 2,80 promila alkohola u krvi.

- Ono čega se vozači najviše pridržavaju jeste vezivanje pojasa, ali greške, koje često dovode do fatalnog ishoda, a naizgled deluju kao sitne, jesu korišćenje mobilnog telefona za vreme vožnje ili pušenje - ističe Milovanović, ukazujući da tolerisanja nema.

BIZNISMEN ODVEZAO PRAVO U SMRT

GORAN Z.(45), iz Bačkog Brestovca, nadomak Odžaka, poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se juče, nešto posle podneva, dogodila na putu Sombor - Stapar, kod Čičova. Kako smo nezvanično saznali, do nesreće je došlo prilikom sudara vozila kojim je upravljao Goran, ovdašnji poljoprivrednik i biznismen kamiona.

Šta je bio uzrok ove nesreće utvrdiće istraga.J.B.

Foto: V. Danilov

KAZNE DO 100.000 DINARA

l UKOLIKO vozač ima od 0,2 do 0,5 promila alkohola u krvi, sledi isključenje iz saobraćaja na 12 sati i kazna od 10.000 dinara. Ako se prekršaj plati u roku od osam dana, iznos je duplo manji.

l AKO je prisustvo alkohola u krvi od 0,5 do 0,8 promila, isključenje iz saobraćaja je 24 sata, a kazna od 10.000 do 20.000 dinara.

l KAZNA za prisustvo alkohola u krvi od 0,8 do 1,2 promila ide do 40.000 dinara, dok je za više od 1,2 promila 100.000 dinara. Kazneni poeni se podrazumevaju.

CRNE BROJKE

NA teritoriji Beograda do 30. juna ove godine dogodile su se 2.242 nesreće u kojim je evidentiran neki vid povreda, a izvršeno je 6.669 uviđaja. Pored 46 nastradalih, teško povređenih je bilo 281, dok je lakše povrede zadobila 1.915 osoba. Broj povređenih pešaka je 359, od čega je njih 19 preminulo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna