SUDIJA DAO NALOG ZA PRAĆENJE: Nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović u Specijalnom sudu

Z. Uskoković

14. 10. 2022. u 22:00

ČITANjEM pisanih dokaza Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP Srbije Dijani Hrkalović, nekadašnjem prvom čoveku novosadske policije Miloradu Šušnjiću i bivšem načelniku Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Dejanu Milenkoviću.

СУДИЈА ДАО НАЛОГ ЗА ПРАЋЕЊЕ: Настављено суђење бившој државној секретарки МУП Дијани Хркаловић у Специјалном суду

Foto P. Milošević

Oni se terete za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja, odnosno da su određenim radnjama usporavali istrage i štitili kriminalce.

U najvećoj sudnici Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu prikazane su službene beleške MUP Srbije, nalozi za izvođenje posebnih mera i radnji, ali i operativne obrade... Reč je o preduzimanju određenih policijskih poteza kada je reč o slučaju Želimira Kreštalice, koji je prijavljivao Darka Eleza da mu preti.

- Ovde Dijane Hrkalović nema nigde, a u Tužilaštvu joj se na teret stavlja da je usmeno naređivala - rekao je advokat Vladimir Đukanović, branilac bivše državne sekretarke.

Na to se nadovezala i sama Hrkalovićeva, koja je navela da je iz prezentovanih dokaza jasno da je mere za praćenje i prisluškivanje Darka Eleza dao sudija za prethodni postupak suda u Novom Sadu na osnovu zahteva nadležnog tužilaštva. U optužnici se navodi da je ona dala usmeni nalog bivšem načelniku PU Novi Sad Šušnjiću da stavi Eleza na fiktivne mere kako druga služba ne bi mogla da ga "radi".

Foto P. Milošević

Dejan Milenković i advokati ispred Specijalnog suda

U jučerašnjem nastavku suđenja prikazana je i dokumentacija koja se odnosi na operativne obrade "Kroše" i "Kroše 1", a kojima se pominju Igor Braunović, bivši direktor "Srbijašuma", kao i Branko Stefanović, otac tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova.

- Mi smo radili po zahtevu Odeljenja za borbu protiv korupcije i njima je dat CD sa kompletnim materijalom, ništa nismo brisali niti uništili kako nam se stavlja na teret - rekao je Milenković.

Inače, bivši načelnik Odeljenja za borbu protiv korupcije Dejan Luković je pomenuti CD dao naknadno kolegama iz Sektora unutrašnje kontrole. Prvobitno, snimljeni materijal je, bez određenih delova, dostavljen nadležnom tužilaštvu, koje je bilo upoznato sa obradama "Kroše" i "Kroše 1".

U sudnici je prezentovan i pisani materijal o operativnim obradama "Sačma" i "Sačma 1", kao i preduzetim radnjama u sklopu akcije NIK (nadzor i kontrola) na teritoriji Vojvodine. Iz toga se videlo da je Želimir Kreštalica bio pod nadzorom i kontrolom, da je često zaustavljan, a da se to sve dešavalo pošto je prijavio da mu Elez preti.

Posle svakog seta iznetih dokaza advokat Đukanović je apostrofirao da se nigde ne pominje njegova klijentiknja, a da je i u poslednjem slučaju Kreštalica stavljen na mere tajnog nadzora, po nalogu sudije za prethodni postupak.

- Izveštaj o primeni mera prema Darku Elezu nisam nijednog trenutka video - bio je izričit i Milorad Šušnjić na pitanje sudije da li je imao uvid u pomenuti sadržaj. - To nije bio moj posao kao načelnika, već operativca koji vodi predmet i treba o tome da izveštava tužilaštvo.

ODBIJEN ZAHTEV ODBRANE

Na kraju jučerašnjeg ročišta advokat Vladimir Đukanović, branilac Hrkalovićeve, zatražio je od suda da joj meru zabrane napuštanja boravišta, odnosno Beograda, zameni za meru zabrane napuštanja države kako bi mogla da obiđe roditelje koji žive u Požarevcu. Ovom zahtevu se usprotivio zastupnik optužnice tužilac Mandić. Veće je odbilo ovaj predlog.

BONUS VIDEO - VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeni Srbi, poternica izdata i u Bugarskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu