POTRESNA PRIČA O UBISTVU DEČAKA U ZVORNIKU: Zoran Stanković radio obdukciju - Slobi stomak bio rasporen u obliku krsta

Novosti online

05. 10. 2021. u 15:02

PATOLOG i bivši ministar Zoran Stanković preminuo je od posledica virusa korona.

ПОТРЕСНА ПРИЧА О УБИСТВУ ДЕЧАКА У ЗВОРНИКУ: Зоран Станковић радио обдукцију - Слоби стомак био распорен у облику крста

Foto Tanjug

Stanković je bio obducent tela dečaka likvidiranog 1992. u Zvorniku. O presudi njegovom dželatu on je govorio 2019. godine.

- Mali Slobodan Stojanović umro je u teškim mukama. Mučen je, sečen, podvrgnut jezivoj torturi, surovom nasilju. Zverski ubijen. Kazna od deset godina za počinioca po svim standardima i uzusima - mala je. Očekujem da će se tužilac žaliti i da će u žalbenom postupku kazna Elfeti Veseli biti povećana, kao i da će njen nadređeni Sakib Halilović takođe biti osuđen. Ako je već pravda spora, makar da bude dostižna – rekao je tada za „Novosti“ prof. dr Zoran Stanković, komentarišući prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Veselijeva je bila pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane armije BiH. Komandant voda, njen nadređeni Sakib Halilović, oslobođen je optužbi da je posmatrao ubistvo dečaka i nije kaznio Veselijevu.

- Sramotno je da je njen nadređeni oslobođen kazne – rekao je tada dr Stanković i još se jednom prisetio pod kojim je okolnostima i u kakvom stanju pronašao telo ovog dečaka, rođenog u selu Donja Kamenica kod Zvornika. - Bio sam u Sarajevu na suđenju i dao sam svoj nalaz i mišljenje. Pronašli smo ga u jami, sa telima još nekoliko ubijenih Srba. Bilo je u poodmakloj fazi raspadanja. Boravilo je u zemlji šest meseci, možda i duže.

Foto: Arhiva "Novosti"

Kako je tada rekao, prilikom obdukcije u Zvorniku dečak je bio bos, a na sebi je imao samo tamnoplavi radnički mantil.

- Kada smo telo stavili na sto, došlo je do odvajanja glave od tela, pa posekotina na vratu nije mogla da se vidi. Tkivne strukture na prednjoj strani vrata više nisu postojale, zbog truležnih promena. Sudeći da smo našli povrede koje su nanete nožem, sečivom, sve ukazuje da je izjava svedoka verodostojna i o ovome. Dečak je svirepo i mučki ubijen – kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, dečak je imao posekotinu na tkivu poglavine, nedostajala mu je ušna školjka, a stomak je bio rasporen i otvoren u obliku krsta. Kako je kazao, projektil u dečakovu glavu ispaljen je iz neposredne blizine, iz prislona.

- Po svojoj surovosti zaslužuje mnogo veću kaznu, a istovremeno sam zadovoljan što su krivci uopšte privedeni pravdi, kada znamo koliko je oslobođenih, poput Nasera Orića, koji iz ovih i onih razloga nije bio osuđen – rekao je Stanković. - Dešavalo se da masa ljudi koji su činili strahote nisu ni osuđeni, već da su poneki čak na visokim državnim pozicijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!