VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Uhapšeno 330 ljudi, Zapadni Balkan čvorište za trgovinu oružjem

Novosti online

28. 09. 2021. u 19:06

U VIŠEDNEVNOJ akciji Evropola u kojoj je učestvovalo 27 zemalja uključujući i Srbiju, a koju su podržali Evrodžast, Fronteks i Interpol, uhapšeno je 330 osoba.

ВЕЛИКА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА: Ухапшено 330 људи, Западни Балкан чвориште за трговину оружјем

Foto: Printskrin El Día

Akcija je bila usmerena na ilegalnu migraciju, trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

U akciji je učestvovalo skoro 11.000 policajaca na terenu koji su pretražili 724 lokacija, ispitali 33.428 osoba i proverili 22.605 vozila, objavljeno je na sajtu Evropola.

Zaplenjeno je 154 komada vatrenog oružja, 57 ručnih granata i eksploziva, 2.125 komada municije, 719 kilograma kanabisa i 920 stabljika marihuane.

Istraga je dovela do otkrivanja niza krivičnih dela u vezi sa omogućavanjem ilegalne imigracije i srodnih krivičnih dela i zakonskih prekršaja, poput prevara sa vizama.

Pokrenuto je 37 novih istraga.

Foto PU Bijeljina

Kako se navodi, region Zapadnog Balkana ključno je čvorište za trgovinu vatrenim oružjem u EU.

Višenacionalne kriminalne grupe oružje nabavljaju uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, gde su oni sa iskustvom u rukovanju vatrenim oružju široko dostupni. Oružjem se zatim trguje u EU, uglavnom u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Holandiji.

Evropol navodi da je nelegalna trgovina oružjem usko povezana sa krijumčarenjem droga, posebno sa krijumčarenjem kokaina. U nekim slučajevima kriminalne mreže razmenjuju oružje za drogu.

Takođe, koriste oružje da steknu i zadrže kontrolu nad unosnim tržištima droga.

Oružje se često krijumčari u sklopu pošiljaka robe ili vozilima. NJihove cene na Zapadnom Balkanu trenutno su u porastu, iako su i dalje mnogo jeftinije nego u zapadnoj Evropi, navodi Evropol.

Akcijom je rukovodila Španija, preneo je RTS.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)