GAVRINE UBICE JOŠ NEPOZNATE: Na današnji dan pre 20 godina usmrćen bivši radnik DB-a Momir Gavrilović, pucano iz "škorpiona" sa prigušivačem

N. B. - J. D. Lj.

03. 08. 2021. u 09:37

NA današnji dan navršava se tačno 20 godina od ubistva Momira Gavrilovića Gavre, bivšeg radnika Državne bezbednosti. Njegova likvidacija, nažalost, do danas nije rešena.

ГАВРИНЕ УБИЦЕ ЈОШ НЕПОЗНАТЕ: На данашњи дан пре 20 година усмрћен бивши радник ДБ-а Момир Гавриловић, пуцано из шкорпиона са пригушивачем

Mesto na kojem je ubijen Gavrilović

Gavrilović je ubijen 3. avgusta 2001. oko 22 časa, na parkingu zgrade u Ulici Džona Kenedija, u Novom Beogradu, kada se vraćao sa sastanka sa savetnicima tadašnjeg predsednika SRJ, Vojislava Koštunice. U njega su, sumnja se, dve osobe iz automatskog pištolja "škorpion", sa prigušivačem, ispalile više hitaca. Napadači su potom seli u sivi "mercedes", beogradskih tablica, sa početnim brojem 444 i pobegli u nepoznatom pravcu. Policija je blokirala ceo kraj, urađen je uviđaj, a tek dva dana kasnije je saopšteno ko je ubijen.

Tada se saznalo i da je tog dana Gavrilović bio u zgradi SIV, na sastanku u kabinetu Koštunice, gde se sastao i sa Radetom Bulatovićem, tadašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Gradimirom Nalićem, ondašnjim savetnikom za ljudska prava i Ljiljanom Nedeljković, šeficom predsednikovog kabineta.

Četiri dana nakon surove likvidacije Gavrilovića sazvana je konferencija za medije na kojoj se, osim visokih funkcionera policije, pojavio i Goran Petrović, tadašnji načelnik RDB, koji je 12 godina radio sa Gavrilovićem. Pričalo se o novim detaljima istrage, ali se do likvidatora nije došlo.

Ubistvo bivšeg radnika DB žestoko je odjeknulo u javnosti, a onda je lansiran i veliki broj mogućih motiva i nagađanja. Koštuničina stranka tvrdila je da su ga ubile nepoznate snage, jer je navodno predao dokumenta koja optužuju tadašnju vladu i Demokratsku stranku za brojne afere i korupciju. Kao drugi motiv spominjalo se delovanje pojedinih kriminalnih klanova, jer je navodno Gavrilović kolegama iz policije saopštio neka svoja nova saznanja o ubistvu Slavka Đuruvije i navodnoj saradnji ljudi iz kabineta Zorana Đinđića sa "surčinsko-zemunskim klanom".

Više od godinu dana posle ubistva, Koštunici je, navodno stiglo pismo u kojem se tvrdilo da je Gavrilovića ubio Dragan N., ali je tužilaštvo odbacilo tu prijavu. Sve se ispostavilo kao još jedna neistina i medijska manipulacija.

DOSIJE

Jedina istina bila je da je posle NATO bombardovanja, 1999. Gavrilović napustio DB i započeo neke privatne poslove. Iza sebe nije ostavio nikakve tragove i beleške, niti je ikada precizno saopšteno šta je bila svrha njegove posete kabinetu predsednika države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!