KOJIĆ BIO PRVA ŽRTVA KRVAVE MAŠINE ZA MESO: Nikola Spasojević nastavio svedočenje na suđenju ekipi Belivuka i Miljkovića

Z.Uskoković

15. 05. 2023. u 21:30

MAŠINA za mlevenje mesa nabavljena je posle otmice i ubistva Gorana Mihajlovića. Ona je doneta i smeštena u kući u Ritopeku po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Prva žrtva, čiji su ostaci samleveni u njoj, bio je Miljkovićev kum Mirko Kojić Koja.

КОЈИЋ БИО ПРВА ЖРТВА КРВАВЕ МАШИНЕ ЗА МЕСО: Никола Спасојевић наставио сведочење на суђењу екипи Беливука и Миљковића

Foto: M. Anđela

Ovo je danas, u nastavku suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, kao i članovima njihove kriminalne grupe, ispričao drugi Miljkovićev kum, svedok - okrivljeni Nikola Spasojević. Ovoj kriminalnoj grupi sudi se za sedam ubistava, trgovinu narkoticima, nelegalno držanje oružja, otmicu i silovanje.

- U jednom trenutku meni su Belivuk i Miljković, posle ubistva Gorana Mihajlovića, predlagali da se preselim u tu kuću u Ritopeku, i da tamo živim sa majkom, jer sam bio podstanar - ispričao je Spasojević.

- Predlagali su da moja majka povremeno ode na dva - tri dana u banju, kada bi im kuća zatrebala. Oni bi joj to platili. Ja sam odbio da se preselim u tu kuću.

Mirko Kojić Koja, Foto Printskrin TV Insajder

Mirko Kojić Koja

U pokušaju da omalovaže i na neki način diskredituju svedoka-okrivljenog, Marko Miljković, ali i Nebojša Janković, postavljali su pitanja i iznosili tvrdnje koje je Spasojević vrlo staloženo odbacivao.

- Jesi li uhvaćen kako unosiš nož u sud - upitao je Miljković.

- Sudija, znam šta radi. Nisam hteo nikome da naudim. Reč je o britvi, uspomeni mog pokojnog oca, koju stalno nosim u torbi. Zaboravio sam na nju kada sam jednom prilikom dolazio u sud. Uredno sam prijavio na prijavnici i napisao izjavu. Ta britvica nema čak ni vrh - objasnio je Spasojević.

Pred ženom si mi diktirao

BELIVUK: Pominjao si da se vratimo na Mitića, da sam ti izdiktirao spisak da kupiš eksere, čekiće, za šta sam ih koristio? Spasojević: Nisi ih koristio. Korišćene su čizme, kombinezoni, kačketi. Nemoj da me teraš da pominjem pred kim si mi diktirao spisak. Belivuk: Zašto, ja se ne bojim? Spasojević: Pred tvojom ženom si mi diktirao. 

Belivuk: Sad mi ženu uvlačiš u priču...

I optuženi Janković, koji je u skaj-komunikaciji imao nadimak "Hel", išao je na to da zastraši Spasojevića:

- Znaš li ti, Nikola, da si opisao svoje učešće u ubistvima u Atini i na Krfu i tako priznao. Kad završiš ovde, možeš da budeš izručen Crnoj Gori i Grčkoj, gde se vode postupci.

- Nisam to znao, ali svejedno. Ne plašim se. Ispričao sam istinu. Ovde sam već osuđen na 14 godina za ono što sam učinio sa vama - nije se dao omesti u svojim izlaganjima okrivljeni saradnik.

- Da li se plašiš smrti, pa si se uplašio smrtne kazne i odlučio si da ovde lažeš i izmišljaš - insistirao je Janković.

- Da sam mogao da se sakrijem i pobegnem od vas mnogo pre, ja bih to uradio - odgovorio mu je Spasojević. - Ali, za skrivanje je potrebno mnogo para, a ja ih nemam. A, plašio sam se Belivuka i Miljkovića. Kajem se zbog svega što sam sa vama radio.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Spasojević je ponovo iznosio detalje o otmicama i ubistvima Gorana Mihajlovića, Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Nikole Mitića. U jednom momentu, opisujući kako je savladan Gligorijević, okrivljeni saradnik je rekao:

- Oni su ga uveli u kuću, a ja sam za to vreme kosio travu u dvorištu. U jednom trenutku čuo sam tup-tup. Tada je verovatno pao i savladali su ga. Video sam kako ga sa lisicama na rukama, koje su mu bile svezane na leđima, vode u garažu, pa u skrivenu prostoriju. Kada sam posle ušao, video sam da su mu ruke bile modre koliko su ga lisice stegle.

Čija su bila kola

NA pitanje Marka Miljković ko je i kad doneo industrijsku mašinu za mlevenje mesa u kuću u Ritopeku, Spasojević je rekao da ne zna, ali da pretpostavlja da su je doneli Belivuk, Miljković i Vlade Draganić. Miljković ga je ispitivao i o tome kojim je vozilom došao jedan od braće Budimir tokom otmice Gorana Veličkovića, na šta je Spasojević odgovorio da je došao blindiranom "sedmicom", dok je pobrojao i čija kola su se tad već nalazila u Ritopeku.

Čim je Spasojević izveden iz sudnice, za reč se javio advokat Stefan Jokić, koji je u ime ostalih advokata odbrane zatražio izuzeće zamenika tužioca, sudskog veća i predsednika Višeg suda u Beogradu. Ovim zahtevima pridružila su se dvojica prvooptuženih, Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su imali unapred napisano šta će da kažu i to su pročitali za govornicom, navodno nezadovoljni zbog toga što su Bojan Hrvatin, Srđan Lalić i Nikola Spasojević dobili povlašćeniji status. Oni su osporili njihovo svedočenje i imali niz primedbi na njihova izlaganja.

Prethodno je advokat prvoptuženih Nikola Jerković pokušao da dokaže Nikoli Spasojeviću da ga je tužilaštvo obmanulo jer je priznao dela koja nije počinio i za koja mu sleduje mnogo manja kazna. Obraćanje Belivuka i Miljkovića, kao i pojedinih advokata sudijskom veću i tužiocima izgledalo je kao svojevrsna pretnja.

Dok se ne odluči o ovim zahtevima odbrane, suđenja zakazana za ovu nedelju su otkazana i naknadno će biti zakazana nova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!