NISAM PIO KAFE S KRIMINALCIMA: Bivši inspektor negira navode optužnice -nisam tražio da se uklone podaci iz Belivukovog telefona

S. J. MATIĆ

18. 05. 2022. u 20:39

DVADESET godina sam bio profesionalac i nikada nisam popio kafu sa kriminalcem, niti sam bio na vezi sa njima, zbog čega su navodi optužnice za mene kao čoveka i profesionalca ponižavajući.

НИСАМ ПИО КАФЕ С КРИМИНАЛЦИМА: Бивши инспектор негира наводе оптужнице -нисам тражио да се уклоне подаци из Беливуковог телефона

Foto: Tanjug

Nisam naložio da se bilo kakvi materijali skrate ili skolne prilikom izvlačenja podataka iz telefona Veljka Belivuka i snimaka razgovora Dragoslava Miloradovića i Miše Ognjanovića, niti Branka Stefanovića i direktora "Srbija šuma".

Ovo je rekao, iznoseći odbranu pred Specijalnim sudom u Beogradu, Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode.

Ovo je danas, na suđenju u Specijalnom sudu, u postupku protiv bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, bivšeg načelnika novosadske policije Milorada Šušnjića, iznoseći odbranu kazao takođe optuženi Dejan Milenković, nekadašnji načelnik službe za specijalne istražne metode. On je optužen da je zajedno sa Hrkalovićevom, optuženom za trgovinu uticajem, zloupotrebio položaj tako što je otežao prikupljanje dokaza protiv Belivuka i Marka Miljkovića u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017, i učestvovao u sklanjanju 39 minuta razgovora pokojnog advokata Dragoslava Ognjanovića i ubijenog Dragoslava Miloradovića, u kom su pominjali bivšu državnu sekretarku MUP Srbije.

Milenković je kazao da je potpuno bez osnova optužba da je otežao prikupljanje dokaza protiv Miljkovića i Belivuka i da im je omogućio bolji položaj od februara 2017. do marta 2018. godine.

SKLANjANjE MATERIJALA

Optuženi Milenković kazao je i da nije naložio sklanjanje materijala kada je u policijsku obradu ušao otac ministra Stefanovića Branko Stefanović:

- Ja tu nisam naložio da se bilo šta obriše i sve je dostavljeno Odeljenju za borbu protiv korupcije. Nemoguće je da ministar Stefanović ne bude informisan da mu je otac detektovan.

- Kako sam ja to mogao da uradim pored svih u policiji i tužioca - kazao je Milenković. - Dobio sam najavu da će stići Belivukovi telefoni i kad su stigli urađena je njihova analiza i forenzika. To su radila dvojica najboljih forenzičara, prvo Nikola Raičević i godinu dana kasnije Andrej Miletić. Oni su iz tih telefona izvukli sve podatke i tri di-vi-dija sa njima smo dostavili u UKP MUP, a oni Službi za analitičku analizu. Ja nisam izvršio uvid u ta veštačenja telefona.

Milenković je rekao da ga je tadašnji viši tužilac Nataša Krivokapić dva puta zvala i pisala urgencije za ta veštačenja i pitala da li je izvlačenje podataka završeno:

- Rekao sam da jeste i da je poslato u UKP MUP. Kada je drugi put zvala i isto pitala, obavestio sam sekretarku u UKP Dijanu Hrkalović da je tužilac zvala i interesovala se. Posle mi je Dijana javila da Nataši Krivokapić prenesem da pozove lično ministra Nebojšu Stefanovića. Posle toga nijedna urgencija nije više stigla u SSIM. Meni je posle toga od sekretara MUP prenet nalog ministra policije da se sačeka do daljeg.

Optuženi je ispričao da im je posle godinu dana stigla urgencija od sudije Slavice Nikolić iz Višeg suda u Beogradu da dostave veštačenje telefona:

Dijana Hrkalović, Foto Printskrin

- O tome sam obavestio Dijanu Hrkalović i ona mi je posle javila da je nalog ministra Stefanovića da se sve spakuje i dostavi sudu. Služba je radila svoj posao profesionalno i ništa nije skrivano.

ODBIJEN ZAHTEV

Branilac bivše državne sekretarke, advokat Vladimir Đukanović, je od sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu zatražio da Dijani Hrkalović ukine kućni pritvor s nanogvicom i da joj odredi alternativnu meru zabrane napuštanje mesta boravišta, ali je sudsko veće odbilo ovaj predlog.

Milenković je kazao i da nije naložio skraćivanje, niti brisanje delova snimka razgovora Dragoslava Miloradovića i advokata Miše Ognjanovića u jednoj piceriji za 39 minuta iz kog su izuzeti delovi u kojima se pominje Dijana Hrkalović:

- Obavešten sam da se pominju intimni i dosta vulgarni sadržaji o Dijani Hrkalović, koja je tada bila visoki funkcioner, štićeno lice 24 časa i koristila blindirano vozilo. Čuo sam se sa Dijanom oko toga i ona je zamolila da se to ne zloupotrebi i ne procuri napolje. Nikada nismo transkriptovali materijale gde se pominje nečija intima, već se stavlja isključivo ono što ima elemente krivice. Nisam naredio operativi da se to ne koristi, ali sam im preneo instrukciju da se to ne stavlja. Fokus je bio na kriminalnoj grupi, koja je tada bila aktivna. Sav materijal dostavljen je sudiji za prethodni postupak i sve vezano za Darka Eleza.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RIVALI GLEDAJU I NE VERUJU! Novak Đoković zaprepastio konkurenciju (VIDEO)