PRESUDA U SLUČAJU "HAVANA" 21. APRILA: Kostić uperio prst u Dijanu Hrkalović

S. J. M.

08. 04. 2022. u 12:56

PONOVLjENO suđenje bivšem žandarmu Vojislavu Kostiću i njegovom prijatelju Daliboru Đoriću za iznudu i nanošenje teških telesnih povreda u slučaju u javnosti poznatom kao "Havana", okončano je danas završnim rečima u Višem sudu u Beogradu , a presuda će biti izrečena 21. aprila.

ПРЕСУДА У СЛУЧАЈУ ХАВАНА 21. АПРИЛА: Костић уперио прст у Дијану Хркаловић

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Zamenik tužioca Branislav Ilić kazao je da se tokom ponovljenog postupka ništa činjenično nije promenilo i zatražio od suda da obojicu optuženih proglasi krivim i osudi na po pet godina zatvora.

Đorić i Kostić su optuženi da su 29. decembra 2016. godine u kazinu "Havana" pretukli Miroslava Rilaka i Zorana Topalovića terajući ih da priznaju dug Đoriću od 110.000 evra, pri čemu je Rilak teško povređen.

Đorićev branilac Saša Milovanović tražio je da njegov klijent bude oslobođen, jer optužba nije dokazana:

-  I sudu jasno da se Rilaku i Topaloviću ne može verovati. Policijski službenici su slušali neke ljudi i međiu njima Vladimira Popovića i Vojislava Kostića i sličajno ukačili da se dogodio incident i sukob u kazinu na Slaviji. Odlučili su da je to povoljan momenat da uđu u neku vrstu odnosa sa Vladimirom Popovićem. Rilak nije otišao u SBPOK i podneo prijavu, već su ga neki policijski službenici vrbovali i iskoristili i određenim metodama privoleli da podnese tu krivičnu prijavu protiv Popovića, Đorića i Kostića. Topalović je bio prisluškivan i onda mu je zaprećeno da će se držati navedene priče i biti oštećeni ili u suprotnom osumnjičeni.

Milovanović je rekao da 110.000 evra deluje bombastično, ali je to u pitanju 100 telefona:

- Radili su sa telefonima, nisu platili, nekoliko puta oko toga su se sastajali i pregovarali i na kraju se desio incident. Da je neko hteo nekoga da ucenjuje ne bi se sastajali pet puta. U tom kazinu je bilo 50 ljudi, kamere, bila je svađa i došlo je do incidenta. Rilak je zadobio povrede, ali  mu ih nije naneo Đorić.

Kostićev branilac Dragoslav Otašević naveo je da njegov klijent u tim dešavanjima koja su prethodila incidentu nije uopšte učestvovao:

- Ne znam kako je uopšte ubačen u ovu optužnicu. On je bio kazinu i umešao se u situaciju 10, 15 sekundi, instiktivno da pomogne prijatelju Valdimiru Popoviću da smiri situaciju sa Rilakom, koja je eskalirala.  On nikoga nije ugrozio i treba da bude oslobođen. Rilakovi i Topalovićevi iskazi su različiti i ne zna se ko je Rilaku, ni na koji način naneo povredu. Kostić nije nikada ugrožavao oštećene, niti je mogao da im uliva strah, nikome nije pretio, niti pominjao porodicu.

Drugi Kostićev branilac Nemanja Vasiljević kazao je da su transkripti telefonskih ragovora koji su korišćeni u prvoj presudi zabranjeni dokazi i da je zato ona i pala na Apelaciji:

- Ovde se ne sudi nikakvom klanu, oni su povezani isključivo porodičnim i prijateljskim vezama. U postupku nije utvrđeno ko je Rilaku naneo teške povrede, ni on to ne zna i zbog toga niko se ne može ni osuditi za to delo. Topalović je više puta menjao svoje iskaze i njemu se ne može bez sumnje verovati.

OPTUŽENI: SMESTILA NAM DIJANA HRKALOVIĆ

U ZAVRŠNOJ reči Vojislav Kostić uperio je prst u nekada visoku i uticajnu funkcionerku MUP-a Dijanu Hrkalović navodeći da ona stoji iza ovog postupka protiv njih:

- Sumnjamo da ona stoji i iz ubistava advokata Miše Ognjanovića i mog prijatelja Vladimira Popovića.

Foto: I. Marinković

Dalibor Đorić je rekao da je on kolaterlana šteta i da je poslednja izjava oštećenog Zorana Topalovića jedina istina:

- On je kazao da je morao da potpiše izjavu i podnese krivičnu prijavu protiv nas, jer su mu zapretili Dijana Hrkalović i tužilac Saša Drecun. Hrkalovićka je tad vršila strahoviti pritisak, pa je čak, kad smo bili u pritviru, privodila ženu Vladimira Popovića i pretila joj da će joj oduzetiu decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna