HAKERI OSTAJU U SRBIJI? Sud u Strazburu zatražio odlaganje izručenja Nišlija osumnjičenih za digitalnu prevaru u SAD

J. ĆOSIN

20. 07. 2021. u 21:32

Kad sam dobila dopis iz Strazbura, da nam je odloženo izručenje u Ameriku, samo što nisam pala. Zaplakala sam od radosti. Presrećna sam što je sud doneo ovu odluku, pa zato molim Apelacioni sud u Beogradu da još jednom preispita odluku o našem izručenju. Ne osećam se krivom, jer smo sve legalno radili.

ХАКЕРИ ОСТАЈУ У СРБИЈИ? Суд у Стразбуру затражио одлагање изручења Нишлија осумњичених за дигиталну превару у САД

Foto: J. Ć.

Zaboga, pa moj suprug Kristijan i ja imamo četvoro dece, zbog njih ne bismo ulazili ni u kakve nelegalne poslove. A sada smo došli u situaciju da bi mogli da nas odvoje od njih.

Ovako, za "Novosti", priča Filipinka i Nišlijka Ksenija Faje Atilano Krstić (44), komentarišući rešenje Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojim se izručenje desetoro državljana Srbije, većinom iz Niša, Sjedinjenim Američkim Državama, odlaže za 16. avgust.

Njen advokat Milan Petrović potvrdio je za naš list da je sud doneo takvu odluku, jer bi izručenje zaista značilo kršenje ljudskih prava. Sada je, dodaje on, na Srbiji da se do 30. jula izjasni i odgovori na mnoga pitanja koja će postaviti Sud za ljudska prava.

- Sud u Strazburu je odmah reagovao na ovakvu odluku da se oni izruče Americi, odnosno Teksasu, koji je trenutno žarište virusa korona. Iako Srbija nije članica EU, Sud je pokazao da brine o svim zemljama u Evropi podjednako - kaže Petrović.

Ksenija, njen suprug Kristijan i još devetoro naših državljana su osumnjičeni za digitalnu prevaru u SAD, koje ih terete da su otvarali internet investicione fondove u koje su ljudi ulagali novac, a onda su te platforme gašene, pa se novcu gubio trag. U ceo slučaj se uključio i FBI, koji je izneo podatak da su državljani Teksasa oštećeni za oko 70 miliona dolara.

Jedanaestoro osumnjičenih državljana Srbije tvrde da su potpuno legalno radili i da su u posli bili samo posrednici i da nisu znali za put novca.

NISMO KRIVI

KSENIJIN suprug Kristijan je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, dok je ona u kućnoj izolaciji, sa nanogvicom. Kako nam kaže, danima razmišlja samo o tome šta će biti sa njenom porodicom.

- Ja sam odlučila da živim u Srbiji. Tu sam decu rodila i ako nas država izruči hiljadama kilometara daleko, svi ćemo biti u potpunoj agoniji. Ostaje mi da se nadam da će se suđenje ovde održati, ako uopšte treba da se održi, jer zaista nismo krivi - kaže Ksenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili