SUĐENJE NIKOLI MALBAŠI: Veštak oborio tvrdnje o napadaču sa zadnjeg sedišta

S. J. M.

16. 06. 2021. u 17:29

MEDICINSKI veštak Zoran Stanković oborio je danas svojim nalazom u Višem sud tvrdnje optuženog, bivšeg fudbalera Partizana Nikole Malbaše, ali i oštećenog Igora Neškovića, da ga je nožem u grudi ubo nepoznati čovek, koji je sedeo na zadnjem mestu iza suvozača.

СУЂЕЊЕ НИКОЛИ МАЛБАШИ: Вештак оборио тврдње о нападачу са задњег седишта

Nikola Malbaša

Stanković je analizirajući povrede registrovane u medicinskoj dokumentaciji utvrdio da su one mogle nastati samo od osobe koja se nalazila na mestu suvozača. U ovom slučaju tu je sedeo upravo optuženi Malbaša, kojem se sudi za pokušaj teškog ubistva Neškovića u julu prošle godine.

Sudski veštak je na pitanje sudije isključio mogućnost da je Neškoviću povrede grudnog koša i ruku mogao da nanese neko ko je sedeo pozadi iza Malbaše.

- U tom slučaju povrede bi bile na drugim mestima, verovatnije u desnom delu trbuha, jer bi napadaču koji u desnoj ruci drži nož smetao naslon suvozačevog sedišta. Takođe bi pozadi na podu i sedištu bilo tragova krvi, koji nisu nađeni - kazao je Stanković, isključivši mogućnost da je Nešković, kako je rekao izuzetne građe, razvijenog kostura i mišića i uhranjen mogao da se celom dužinom gornjeg dela tela provuče između sedišta i zadobije povrede na način kako je ranije opisao u sudu.

Stanković je rekao da je čitao Neškovićev iskaz iz istrage da ga je ubo čovek koji je sedeo pozadi, ali da on nije imao uticaja na njegovo veštačenje, jer se rukovodio i bazirao na medicinskim dokumentima u kojima su precizno opisane povrede, pravac pružanja ubodne rane u grudima, kako i povrede sečivom noža po rukama.

Takođe je naveo da su povrede po rukama Neškovića odbrambene, nastale kada je štitio svoje telo i otimao se oko noža, a ne prilikom vađenja noža iz grudi, kako je Nešković u sudu ispričao da su mu lekari u bolnici rekli.

- Te povrede su brojne. Zasecanje arterije na levoj podlaktici nije naneto istim potezom kad i ubodna rana u grudi, koja je naneta šiljkom i oštricom noža. Povreda podlaktice je naneta samo sečivom, što ukazuje da se radi o drugom ataku nožem. Posekotina te arterije je teška povreda opasna po život zbog naglog i brzog oticanja krvi. Ako se ne zaustavi dolazi do gubljenja svesti, a ako se hirurški ne zbrine i do smrti zbog iskrvarenja.

Posle svedočenja veštaka odbrana je tražila da sud naloži reknstrukciju događaja da se utvrdi da li je Nešković mogao da prođe između sedišta, dok se tužilaštvo usprotivilo navodeći da se nalaz veštaka zasnivao na medicinskoj dokumentaciji i da je bio decidan da takve rane pod tim uglovima može da nanese isključivo neko sa mesta suvozača.

Malbaši je juče sudsko veće odbilo zahtev da dobije meru napuštanja stana i on ostaje u pritvoru, kako ne bi ponovio delo i zbog opasnsti od bekstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)