NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO BLAŽA ĐUROVIĆA: Vesković se žalio da je ugrožena bezbednost njegove porodice

J.D.Lj.

15. 06. 2021. u 13:31

SUĐENjE dvojici optuženih za ubistvo Blaža Đurovića (39) 10. marta 2018. godine na Dušanovcu, nastavljeno je danas pred Višim sudom u Beogradu.

НАСТАВЉЕНО СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО БЛАЖА ЂУРОВИЋА: Весковић се жалио да је угрожена безбедност његове породице

Foto: P. Mitić

Na početku suđenja optuženi Darko Vesković se požalio sudu da mu je porodica ugrožena zbog lažnih vesti koje pojedini mediji plasiraju o njemu, podsećajući da je pre dve godine u Nemačkoj pokušana likvidacija njegovog rođenog brata, koji je tada teško ranjen.

On je tvrdio da mediji prenose neistine o njemu i da mu na taj način ugrožavaju i ličnu bezbednost u pritvoru, bezbednost supruge i troje dece kao i brata.

Vesković je takođe izneo tvrdnju da ima informacije da je njegov brat praćen na teritiriji Srbije i da je neko iz Ministarstva unutrašnjih poslova dojavljivao kretanje njegovog brata.

Zamolio je sud da apeluje na medije da ne iznose neistine.

Pored Veskovića kao saizvršilac u ovom ubistvu optužen je Nemanja Ivanov i obojica se nalaze u pritvoru više od tri godine i negiraju ubistvo Đurovića.

U nastavku suđenja ispitivan je veštak Dušan Keckarević koji je odbacio ranije iznete tvrdnje Veskovića "da su mu veštaci namestili tragove", misleći na DNK.

Keckarević je ukazao da takve tvrdnje nisu na mestu i da mu se na ovaj način kao veštaku ugrožava sigurnost.

Veštak smatra da takve sugestije Vesković dobija od svog stručnog savetnika odbrane za DNK, pa je predložio sudu da ga zbog toga prijavi Ministarstvu pravde.

Veskovićeva odbrana je nastavila da tvrdi da je na prevaru drugi put uzet DNK od Veskovića u CZ-u, bez prisustva advokata, te da sumnja da je neko iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra podmetnuo DNK Veskoviću.

Na to je reagovao postupajući tužilac Nenad Stefanović ističući da je nedopustivo je iznosti takve tvrdnje da je dokaz podmetnut, jer to predstavlja urušavanje institucija države, a na neki način ugrožavanje bezbednosti zaposlenih u tim institucijama.

On je takođe pitao odbbranu zašto za tri godine od pokretanja postupka nije podneta krivična prijava i zašto odbrana ne dostavi dokaze za takve tvrdnje.

Na predlog odbrane sud je odlučio da u četvrtak nastavi ispitivanje Keckarevića pošto se u sud donesu predmeti sa kojih su uzimani DNK tragovi, puška, rukavice...

Ovo suđenje se odvija u sprecijalnoj sudnici u Okružnom zatvoru iz bezbednosnih razloga.

Ivanov je uhapšen u Beogradu dve nedelje nakon ubistva, a Vesković u aprilu 2018. godine u Zagrebu, odakle je par meseci kasnije izručen Beogradu.

Optuženi su da su iz automatske puške sa 29 projektila iz automobila ubili Đurovića, a nakon toga zapalili njegov automobil.

Na teret im se stavljaju krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu, kao i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu.

Đurović je ubijen ispred kuće rođenog brata u Ulici Vojvode Skopljanca broj 22, nakon što je dovezao njega i decu 10. marta 2018. godine na Dušanovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna