MILAN NIJE SAMO NAŠ HEROJ, VEĆ I CELE SRBIJE: Potresne reči Stefanovog dede o tragediji koja je zadesila porodice dva dobra druga

S. J. M.

11. 06. 2023. u 13:15

MILAN je za nas heroj! Mi nemamo reči da se zahvalimo na njegovoj hrabrosti. Izgubio je život zbog našeg Stefa, spasavajući ga. Ne možemo da opišemo koliko nam je žao zbog toga.

МИЛАН НИЈЕ САМО НАШ ХЕРОЈ, ВЕЋ И ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: Потресне речи Стефановог деде о трагедији која је задесила породице два добра друга

Foto: Privatna arhiva

Ovo za "Novosti" kaže Radojko Čolović iz Nove Varoši, deda Stefana Čolovića (16), dečaka koji se u utorak utopio na beogradskoj Adi Ciganliji zajedno sa prijateljem Milanom Stevanovićem (16), dok su sa drugom decom proslavljali završetak školske godine.

Deda Radojko kaže da njihova porodica predlaže da se Milanu posthumno dodeli priznanje za plemeniti podvig.

- Išli smo svi u petak po podne, nakon sahrana, kod Milanovog oca u Veliku Moštanicu, Stefanova majka i otac, deda i baba, stric i strina, tetak i tetka, da izjavimo saučešće. Došli smo svi zajedno da se korektno, na jedan ljudski način, kako je rekla njegova majka Svetlana, "zahvalimo pokojnom Milanu što je pokušao da spase našeg Stefana, našu dušu i izgubio život". Želeli smo da im pružimo utehu koliko možemo, mada utehe nema, ni njima, ni nama - kaže nam deda Radojko kroz suze.

Foto: Privatna arhiva

Radojko i Miojla Čolović

Ispričao nam je da su se zadržali četrdesetak minuta i da je i Milanova porodica obavijena tugom:

- Njegov otac, pošten čovek, kaže da bi isto uradio kao i njegov sin. Šta će čovek. Velika nas je tragedija snašla. Nadam se da im je lakše što smo došli, jer smo imali samo najbolje i iskrene namere. Ostao je bez sina, koji je spasavao naše dete.

Radojko kaže da je Stefan imao starijeg brata i sestru i još dve mlađe sestre. On je bio u sredini, treće dete po redu u roditelja.

- Hteli smo u julu da slavimo Stefanovoj sestri 18. rođendan, pripremili hotel i muziku, ali smo dobili tugu - priča Radojko. - Promeniti ništa ne možemo. Stefan nije znao da pliva, a na snimku nadzorne kamere vidi se da je sam sa pontona skočio u vodu. Zašto je to uradio, Bog sami zna. Možda je mislio da je plitko. Možda ga je bilo sramota da kaže da ne zna da pliva. Druga deca su skočila, a on za njima. Odmah je počeo da mlati rukama i zove u pomoć. Milan mu je dodao nogu da se uhvati, i tu se sve završilo. Stefo ga je povukao. Da je bilo ko uhvatio Milana da drži, da ga vuče, spasili bi i Stefana i ne bi bilo ove tragedije.

Govorili da će biti kumovi

Deda navodi da su njegov unuk i Milan bili bliski prijatelji još od prvog razreda osnovne škole u Sremčici:

- Družili su se, voleli, spavali jedan kod drugog, govorili da će biti kumovi. Milana smo svi poštovali kao naše dete. Drago nam je bilo što imaju izgrađen tako divan drugarski odnos.

Kobna Ada Ciganlija

PROŠLOG utorka, 6. juna, Milan Stevanović je od kuće u Velikoj Moštanici pošao kod mlađeg brata, koji je završavao osnovnu školu u Sremčici da mu se potpiše na majicu i da se vesele uz trubače. Na pola puta pozvala ga je devojka sa Novog Beograda, koja je takođe završila osmi razred, da dođe na Adu gde su oni slavili kraj školske godine. Milan se dvoumio i otišao na Adu. Tamo su deca skakala sa pontona u vodu na mestu gde inače kupanje nije dozvoljeno, a skočio je i njegov drug Stefan i počeo da se davi. Milan mu je pružio nogu da se uhvati, ali ga je Stefan povukao i obojica su se utopila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini