OD POČETKA GODINE POGINULO ŠESTORO DECE: Strašna statistika saobraćajnih nesreća, policija pojačava kontrole

Novosti online

24. 07. 2021. u 07:26

OD POČETKA godine u saobraćaju je poginulo šestoro dece, četvoro kao pešaci, jedno kao putnik u vozilu i jedno dete kao vozač bicikla, saopštava MUP.

ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ ПОГИНУЛО ШЕСТОРО ДЕЦЕ: Страшна статистика саобраћајних несрећа, полиција појачава контроле

Foto: M. S./Fejsbuk/OFK "Gol"

Zbog toga će ovih dana kontrole biti pojačane u gradovima gde je brzina ograničena na 50 kilometara na čas, a oko dečijih igrališta na 30 kilometara. U akciji će učestvovati 50 novih vozila sa kamerama koje će bez zaustavljanja beležiti prekršaje.

U prvih šest meseci povređeno je 544-oro dece od kojih 297-oro kao suvozači, kao pešaci 194 i kao vozači bicikla 49.

Zbog povećanja udesa sa tragičnim posledicima, MUP će preduzeti posebne mere i pooštriti kazne naročito na pešačkim prelazima. Kontrolisaće se i prevoz dece autobusima na more i u tranzitnim turama.

- U autobusima u kojima postoje pojasevi, obavezno je njihovo korišćenje i autobus ne sme da krene dok se sva deca ne vežu - navodi Boban Milenković iz MUP-a.

Stručnjaci upozoravaju da je brzina veća od 50 kilometara na čas naročito opasna za mališane.

- Skrećem pažnju vozačima da imaju u vidu da moraju da prilagode brzinu vremenskim uslovima i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz - navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Svi vozači koji pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci budu pravili takve udese krivično će odgovarati. A za teške slučajeve stručnjaci predlažu doživotno oduzimanje dozvole i kazne preko 20 godina.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

IZAĐI, MALA: Pogledajte šta Srbi pevaju Kurtijevom gradonačelniku u Zvečanu (VIDEO)